Môže diabetické dieťa konzumovať ovocie? | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Môže diabetické dieťa konzumovať ovocie?

Môže diabetické dieťa konzumovať ovocie?

Často sa nielen v laickej verejnosti stretávam s názorom, že diabetik môže konzumovať ovocie iba v obmedzenom množstve. Dokonca ešte aj v staršej odbornej verejnosti panujú zastarané názory, že diabetik môže zjesť len jedno jablko denne.

Diabetici, a to nielen s diabetes mellitus I. typu, môžu konzumovať ovocie podľa chuti. Dokonca mnoho druhov ovocia má lepší vplyv na glykémie diabetika ako napríklad chlieb. Musia si však vedieť v množstve ovocia, ktoré sa chystajú konzumovať, spočítať množstvo sacharidov, a vedieť, akým množstvom inzulínu potrebujú danú dávku ovocia pokryť.

Pre diabetikov (a nielen pre nich) je napríklad drobné ovocie mimoriadne vhodné, lebo má nízky glykemický index a veľké množstvo priaznivých účinkov na celý organizmus.

Čučoriedky
Čučoriedky obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Draslík odvádza prebytočnú tekutinu z tela, a tým pomáha odstraňovať opuchy. Horčík podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prispieva k zdravým zubom. Čučoriedky obsahujú aj ďalšie stopové prvky a to meď, zinok, chróm, mangán a železo, ktoré podporujú tvorbu krvi. Čučoriedky sú jedným z najvýdatnejších zdrojov antioxidantov v ovocnej ríši s najvyššou schopnosťou ničiť voľné radikály v tele. Voľné radikály poškodzujú bunky a telové tkanivo a spôsobujú rýchlejšie starnutie. Čučoriedky sú bohaté tiež na antokyaníny, vo vode rozpustné modré pigmenty s mnohými pozitívnymi účinkami na organizmus človeka:

  • Vplyv na pokožkuantokyaníny urýchľujú hojenie rán. Zápar alebo odvar z listov čučoriedok si môžete prikladať aj pri kožných ochoreniach, napríklad pri psoriáze.
  • Vplyv na mozogantokyaníny posilňujú krvné kapiláry, zlepšujú krvný obeh a pomáhajú transportovať živiny v tele – to je pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo chránia aj pred stareckou demenciou. Podľa výskumu medzi seniormi s priemerným vekom 76 rokov čučoriedky zlepšujú pamäť. Po dvanástich týždňoch dennej konzumácie sa účastníkom výskumu zlepšili kognitívne funkcie. Keďže podporujú tvorbu dopamínu, sú vhodné aj pri odvykacích kúrach u fajčiarov.
  • Vplyv na srdceantokyaníny zohrávajú dôležitú úlohu pri odbúravaní tukov. Pacientov s ischemickou chorobou srdca chránia pred anginou pectoris. Ochraňujú cievy pred škodlivým vplyvom zlého LDL cholesterolu.
  • Vplyv na trávenie čučoriedky sú balzamom pri vredovej chorobe žalúdka. Zastavia aj hnačku a telo zásobia všetkými minerálmi, o ktoré jej vinou prišlo, a to najmä draslíkom, fosforom a vápnikom. Hrsť čučoriedok vám poskytne denný príjem vlákniny.
  • Priaznivý vplyv na diabetes mellitus II. typuaj listy čučoriedok obsahujú antokyaníny, ktoré znižujú zlý cholesterol v krvi a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi u diabetikov II. typu. Odporúča sa konzumovať nesladené čučoriedky alebo čaj z listov.
  • Vplyv na močové cestyv listoch sa nachádzajú vo významnom množstve aj triesloviny. Čaj z listov pomáha pri zápaloch močových ciest. Antokyaníny bránia baktérii E-coli zachytiť sa na stenách močového mechúra. Zvyšujú produkciu moču, čím napomáhajú vyplavovaniu baktérií z tela. Pomáhajú tiež pri odvodňovaní a miernení opuchov.
  • Vplyv na oči antokyaníny pôsobia na cievy rovnako ako vitamín P. Zmenšujú priepustnosť drobných vlásočníc, a tým bránia krvácaniu kapilár. Podobne ako vitamín A regenerujú očnú sietnicu. Čučoriedky preukázateľne zlepšujú zrak, predovšetkým videnie za šera a v noci, čo v druhej svetovej vojne testovali na pilotoch Royal Air Force. Aj súčasné klinické výskumy potvrdzujú, že antokyaníny podporujú adaptáciu oka na šero. Čučoriedky obsahujú špeciálnu skupinu antioxidantov zvaných karotenoidy – luteín a zeaxantín, ktoré podporujú zdravie očí. Podľa štúdie publikovanej v časopise Archives of Ophthalmology tri a viac porcií ovocia denne môžu znížiť riziko vzniku vekom podmienenej degenerácie makuly.
  • Prevencia rakoviny kyselina elagová, jeden z antioxidantov, sa považuje za prevenciu proti rakovine. Ďalší antioxidant pterostilben predchádza rakovine čriev. Čučoriedky pomáhajú tlmiť aj zápaly a rýchlosť delenia buniek v črevách, čo sú rizikové faktory rakoviny.
  • Prevencia infekcie – čučoriedky obsahujú veľa vitamínu C a betakaroténu, preto sú vhodnou ochranou pred infekciami, najmä zápalom ústnej dutiny a hrtana. Vysoký obsah železa podporuje imunitu zvýšením hemoglobínu a koncentráciou kyslíka v krvi.

Ak ste sa rozhodli čučoriedkami liečiť, mali by ste zjesť 150 gramovú porciu (približne jednu šálku) tohto bobuľového ovocia denne.

1 sacharidová jednotka (SJ) zodpovedá 140 g čučoriedok.

Maliny
Latinský názov ostružiny malinovej je rubus idaeus. Druhú časť idaeus získala vďaka hojnému výskytu na hore Ida v Malej Ázií, kam sa organizovali celé výpravy, aby nazbierali túto sladučkú bobuľu. Maliny sú bohaté na mnoho vitamínov, ale najmä na vitamíny A a C. Obsahujú aj biotín, ktorý sa tiež nazýva vitamín H alebo vitamín krásy. Biotín zjemňuje pleť, zlepšuje lesk a hustotu vlasov. Maliny obsahujú aj rôzne minerálne látky, z ktorých najviac sú zastúpené horčík, draslík a meď. Obsahujú aj množstvo antioxidantov, ktoré sa odporúčajú pri liečbe rakoviny.

 

Liečebné vlastnosti malín sú naozaj obdivuhodné. Pomáhajú pri poruchách zraku a šeroslepote, posilňujú srdce, znižujú nadmerné krvácanie pri menštruácií, prospievajú obličkám, močovému ústrojenstvu a veľmi účinne znižujú horúčku.

Čaj pripravený z malinových listov má veľa prospešných účinkov, podporuje trávenie a pomáha pri hnačkových ochoreniach. Môže sa použiť aj na umývanie pokožky pri chronických kožných chorobách a na kloktanie pri zápale ústnej dutiny a nosohltana. Posledné tri mesiace pred pôrodom sa odporúča piť malinový čaj na uvoľnenie svalov maternice a uľahčenie pôrodu.

Čerstvé maliny sú výborné ako sladká pochúťka. Hodia sa aj do šalátov, smoothies, rôznych dezertov a sladkých nápojov. Z malín sa často pripravuje aj sirup alebo džem.

Z malinových jadier sa vyrába aj vzácny olej, ktorý dokáže účinne chrániť pokožku pred slnečným žiarením po celý deň. Má  veľmi silný  ochranný UV faktor SPF 25 až 50. Je bohatý na vitamín E, vďaka ktorému bráni starnutiu pokožky a poškodzovaniu buniek.

1 SJ zodpovedá 120 g malín.

Černice
Ostružina černicová je o niečo kyslejšia ako jej sestra malina. Černice majú tiež vysokú nutričnú hodnotu. Obsahujú množstvo vitamínu C, A, E, vlákniny, kyseliny listovej, fenolových kyselín, vitamíny skupiny B, z minerálov sú to najmä železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok a mangán. Sú plné antioxidantov, ktoré chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov, čím spomaľujú starnutie a slúžia ako bojovníci s rakovinou.

Flavonoidy (významné farbivá s antioxidačným efektom) obsiahnuté v černiciach, okrem toho že omladzujú tkanivá, odstraňujú vrásky a vypínajú pokožku. Flavonoidy sú známe aj tým, že vďaka ich konzumácii sa výrazne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, konečníka, žalúdka a prsníka.

Účinky černicových listov sa osvedčili na choroby tráviacej sústavy, zápal horných dýchacích ciest a ústnej dutiny, pri kožných chorobách, vredoch, ranách. Odporúčajú sa aj pri hnačkách, vnútornom krvácaní a pri zväčšenej štítnej žľaze.

Plody sú výborné pri detoxikácií organizmu, zvyšujú imunitu, priaznivo pôsobia na vyprázdňovanie, upravujú črevnú mikroflóru, pôsobia močopudne, znižujú horúčku a pod.

Listy a plody černíc taktiež vplývajú na reguláciu telesnej hmotnosti, čo ocenia najmä ľudia, ktorí sa snažia zhodiť prebytočné kilá. Listy aj plody môžete pridať do smoothies a zvýšiť ich nutričnú hodnotu. Plody môžete jesť surové ako pochúťku, alebo si z nich pripraviť výborný ovocný šalát. Môžu sa takisto uchovávať zmrazené alebo sa z nich pripravujú rôzne šťavy, kompóty, sirupy, víno alebo džemy.

Z čerstvých alebo sušených listov sa pripravuje liečivý a aromatický čaj. Tento čaj je veľmi účinný proti chrípke, nachladnutiu, zvýšenej horúčke, tiež prečisťuje krv a močové cesty. Zvonku sa používa aj na výplachy, obklady a kúpele. Pri horúčke vyskúšajte efektívnu kombináciu čerstvých plodov černice spolu s čajom z černicových listov.

1 SJ obsahuje 140 g černíc.

Ríbezle
Plody ríbezle patria medzi najvýživnejšie ovocie. Preukázalo sa, že obsahujú dvakrát viac draslíka ako banány, štyrikrát viac vitamínu C ako pomaranče, a dvakrát viac antioxidantov ako čučoriedky. Ríbezľa čierna pochádza z Ázie, no na našom území sa pestuje už veľmi dlho. Liečebné účinky ríbezlí sa uvádzajú od 16. storočia. Zbierajú a používajú sa plody, ale aj listy. Na Slovensku nájdeme ríbezle skôr v záhradách ako vo voľnej prírode, ale ak budete mať šťastie, nájdete ich najmä v močaristých lužných lesoch.

Sú významným zdrojom vitamínu C, E, A, B-komplexu a mnohých minerálnych látok. Tridsať až štyridsať ríbezľových bobúľ nahradí človeku dennú potrebu vitamínov a minerálov. Ríbezle sú aj antioxidačné superpotraviny. Množstvo odborníkov sa domnieva, že ľudia, ktorí konzumujú potraviny bohaté na antioxidanty, sú oveľa menej náchylní na chronické ochorenia ako kôrnatenie tepien, rakovina, artritída a mnohé iné.

Ríbezle majú výborné liečebné účinky pri zápaloch močových ciest a sú aj prevenciou vzniku obličkových kameňov. Uplatňujú sa aj pri nachladnutí, vysokom krvnom tlaku, chorobách dýchacích ciest, čiernom kašli a hnačkách. Pomáhajú zlepšovať činnosť srdca, udržujú hormonálnu rovnováhu a optimálnu funkciu ženských orgánov, posilňujú imunitný systém a v neposlednom rade upokojujú nervy a zlepšujú náladu.

Poznáme biele, červené a čierne ríbezle. Všetky tieto odrody majú liečebné vlastnosti, ale čierne sú najúčinnejšie. Bobule jeme surové a možno ich použiť na prípravu džemu, želé, sirupu, šalátu a vína. Výborne sa hodia aj na rôzne dezerty a zmrzlinu. Zo sušených plodov a listov si môžete takisto pripraviť chutný čaj.

1 SJ zodpovedá 140 g červených a 160 g čiernych ríbezlí.

Všetky druhy uvedeného drobného ovocia majú nízky glykemický index a preto sú veľmi vhodné na konzumáciu diabetikov, či už 1. alebo 2. typu.

Je tu sezóna všetkých druhov drobného ovocia, ktoré sme si predstavili v tomto článku. Hor sa teda do prírody a záhrad načerpať z nich silu v čo najčerstvejšej forme a z prebytkov si vytvoriť zásoby na zimu, či už mrazením, zaváraním alebo výrobou rôznych sirupov a džemov.

Pripravila diamama Nela

časopis Dieťa
Foto Shutterstock.com

Oblasť Diafórum – náš život s diabetom prináša od diamamy Nely aj článok
S diabetickým dieťaťom na cestách

ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji. K predplatnému Dieťaťa získavate ako darček aj špeciály Dojčiatko & batoľa (ktoré si môžete objednať aj samostatne prostredníctvom distributéra tu ).

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok