Tekvicový koláč | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Tekvicový koláč

Tekvicový koláč

Na cesto: 170 g hladkej múky, štipka soli, 100 g studeného masla, 2 PL kryštálového cukru, 1 vaječný žĺtok
Na náplň koláča: 1 stredne veľká maslová tekvica, 145 g javorového sirupu, 1 ČL mletej škorice, ½ PL nastrúhaného ďumbiera, ¼ PL mletých klinčekov, 2 veľké vajcia, 150 ml kondenzovaného mlieka

Rúru rozohrejeme na 200 °C. V závislosti od veľkosti tekvicu rozkrojíme na polovicu alebo na štvrtiny a vydlabeme vnútro. Tekvicu uložíme do pekáča šupkou hore, prilejeme niekoľko lyžíc vody. Pečieme asi pol hodiny, domäkka. Tekvicu vyberieme z rúry, necháme ju mierne vychladnúť, odstránime šupku a tekvicu dohladka rozmixujeme na kuchynskom robote. Potom masu vložíme do jemného sita a necháme ju asi pol hodinu odkvapkávať. Pripravíme si cesto. Múku dáme  do misy, primiešame soľ a kúsky masla. Cesto spracujeme prstami do  konzistencie strúhanky a primiešame doň cukor. Vmiešame doň vaječný žĺtok s 2 lyžicami studenej vody, vypracujeme cesto a ak je to potrebné, pridáme ešte trochu tekutiny. Cesto vyvaľkáme, vložíme ho do formy na pečenie, zakryjeme ho fóliou a necháme ho asi 30 minút oddýchnuť v chlade. Pred pečením na cesto položíme papier na pečenie, na ktorý sme vysypali suchú fazuľu, ktorá zabráni tomu, aby sa cesto vydulo.  Cesto pečieme v rúre asi 15 minút, potom vyberieme papier a fazuľu a pečieme ďalších 5 až 10 minút, kým nie je zlatisté, no ešte stále svetlé. Cesto vyberieme z rúry. Teplotu v rúre nastavíme na 180 °C. Medzitým dáme 250 g tekvicového pyré do veľkej misy, prebytočnú tekutinu vylejeme a do pyré vmiešame javorový sirup, škoricu, ďumbier a klinčeky. Primiešame vajcia. Postupne vmiešame aj kondenzované mlieko, pyré by malo mať hustú, krémovú konzistenciu – možno však nebudeme musieť použiť kondenzované mlieko celé. Plnku navrstvíme na cesto a pečieme asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť!

časopis Dieťa
Foto Shutterstock

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok