Imunitný systém človeka je nepochybne jedným z najdôležitejších. Umožňuje rozpoznať a prostredníctvom rôznych typov bielych krviniek ničiť škodlivé vírusy a baktérie, ktoré sú pôvodcami mnohých ochorení. Našu obranyschopnosť ovplyvňuje v pozitívnom aj v negatívnom zmysle mnoho faktorov.
Medzi pozitívne faktory, ktoré významným spôsobom posilňujú našu imunitu, patrí kvalitný a dlhý spánok, pravidelný pohyb a zdravé stravovanie, najmä s obsahom prírodných zdrojov vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a ďalších látok, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitu. Naopak to, čo našu imunitu výrazne oslabuje, je napríklad fajčenie a dlhodobý stres. Preto je dôležité imunitu posilňovať a to najlepšie prírodnou cestou.
RAKYTNÍK – MULTIVITAMÍN Z PRÍRODY
Takýchto „produktov“ z prírody je celý rad, takže si skôr predstavme také, ktoré možno nepoznáme, hoci ich prínos pre imunitu je skutočne významný. Napríklad rakytník rešetliakový – krovitá rastlina, ktorá sa vyznačuje sýtooranžovými plodmi veľkosti do 1 cm.
Práve plody rakytníka predstavujú skutočne unikátnu pokladnicu plnú bioaktívnych látok, ktorých sa zatiaľ zistilo asi 200. Najvýznamnejšie z nich sú napríklad omega mastné kyseliny, ktoré sú veľmi dôležité, pretože naše telo si ich nedokáže samo vyrobiť. Majú kľúčový význam pre správnu činnosť mozgu, správny rast a vývoj a znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Plody rakytníka ďalej obsahujú spektrum 17 vitamínov vrátane vitamínu C, a to až 25-krát viac ako v citrusových plodoch. Práve prírodný vitamín C je jedným z najvýznamnejších z pohľadu podpory imunity. Vitamín C sa v prírode vždy vyskytuje v komplexe s bioflavonoidmi, ďalšími látkami, ktoré účinok vitamínu C výrazne podporujú a zabezpečujú tak oveľa vyššiu vstrebateľnosť.
HLIVA USTRICOVÁ – ZÁZRAČNÝ VŠELIEK
Medzi ďalšie zaujímavé poklady z prírody na podporu imunity patria aj liečivé huby, čo málokto vie. Hliva ustricová, huba ktorú si môžeme kúpiť v obchodnej sieti či na trhu s ovocím a zeleninou, obsahuje celý rad cenných látok, ktoré sú telu prospešné. Najznámejšími a aj najvýznamnejšími sú najmä hubové polysacharidy a z nich potom betaglukány. Tie dokážu v tele prostredníctvom špecifických receptorov aktivovať a posilňovať činnosť makrofágov, čo je druh bielych krviniek, ktoré aktívne hľadajú najmä vírusy alebo mikróby, ktoré dokážu pohltiť a zničiť. Účinky betaglukánov na imunitu sa už preukázali v mnohých klinických štúdiách.
Okrem betaglukánov sa v hlive ustricovej vyskytuje celý rad ďalších prospešných látok, z ktorých asi najvýznamnejšou je lovastatín. Patrí do skupiny tzv. statínov – látok, ktoré znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a pôsobia tak preventívne proti rozvoju aterosklerózy a ochoreniam srdca a ciev. Zatiaľ čo syntetické statíny majú celý rad vedľajších účinkov, lovastatín obsiahnutý v hlive ustricovej žiadne vedľajšie účinky nemá a pritom má pri dlhodobom podávaní porovnateľnú účinnosť.
Hliva ustricová ďalej obsahuje stopové prvky, vitamíny B, D, C, K a hubovú vlákninu, ktorá na seba dokáže viazať škodlivé látky a pomáha ich vylučovať.
(red)
časopis Dieťa
Foto Shutterstock.com
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok