Viete, čo jete? O potravinovej bezpečnosti v tehotnosti | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Viete, čo jete? O potravinovej bezpečnosti v tehotnosti

Viete, čo jete? O potravinovej bezpečnosti v tehotnosti

Poznáte to staré známe Jedlo je náš liek, no môže byť i jed. O tom, že to platí a že ani vlastne nemáme možnosť voľným okom zistiť, či potravina, ktorú práve jeme, nám nemôže ublížiť, sme sa presvedčili v poslednom čase, keď bola Európa doslova zamorená vajíčkami a produktami z nich, ktoré obsahovali nebezpečnú látku fipronil. Tomu, čo jeme, treba venovať pozornosť, ak chceme predísť zdravotným ťažkostiam a možnému poškodeniu zdravia. Dvojnásobne to platí v období tehotenstva, keď sa svojou stravou staráte aj o výživu vášho nenarodeného dieťatka. Ako teda eliminovať riziká a na čo si dať pozor?

OCHORENIA SPÔSOBENÉ JEDLOM
Čo je ochorenie spôsobené jedlom?

  • Je to choroba, ktorá sa vyskytuje, keď ľudia jedia potraviny alebo pijú vodu, v ktorej sú prítomné škodlivé mikroorganizmy (baktérie, parazity, vírusy) alebo chemické nečistoty.
  • Príznaky sa líšia, ale môžu zahŕňať: bolesť žalúdka, vracanie, hnačku, horúčku, bolesť hlavy alebo iné bolesti. Niekedy sa nemusíte cítiť chorá, ale či sa tak cítite alebo nie, chorobu môžete preniesť na svoje nenarodené dieťa bez toho, aby ste o tom vedeli.

Prečo ste v tehotenstve vystavená vyššiemu riziku ochorenia?

  • Počas tehotenstva sa mení váš imunitný systém, čo sťažuje vášmu telu boj s niektorými škodlivými potravinovými mikroorganizmami nachádzajúcimi sa v potravinách.
  • Imunitný systém vášho nenarodeného dieťaťa nie je dostatočne vyvinutý na to, aby bojoval proti týmto škodlivým mikroorganizmom.
  • Matke aj jej plodu môže choroba spôsobená jedlom zapríčiniť vážne zdravotné problémy, ba dokonca smrť.

4 KROKY PRE VAŠE ZDRAVIE A ZDRAVIE VÁŠHO DIEŤAŤA
Ochorenia spôsobené jedlom môže vyvolať mnoho baktérií (napr. E. coli alebo Salmonella). Tieto jednoduché 4 kroky vám pomôžu eliminovať riziko vzniku týchto ochorení, ak ich budete v tehotenstve dodržiavať.

  1. Umývajte
  • Dôkladne si umývajte ruky teplou vodou a mydlom vždy pred a po zaobchádzaní s jedlom, po použití toalety, po výmene plienky alebo po manipulácii s domácimi zvieratami.
  • Lopáre, riady a kuchynskú dosku umývajte s horúcou vodou a čistiacim prostriedkom.
  • Surové ovocie a zeleninu dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.
  1. Oddeľujte
  • Surové mäso, hydinu a morské plody uskladňujte oddelené od potravín určených na priamu spotrebu.
  • Používajte jeden lopár na surové mäso, hydinu a morské plody a ďalší na krájanie zeleniny a ovocia.
  • Varené jedlo servírujte na čistých tanieroch. Ak naložíte varené jedlo na neumytý tanier, na ktorom bolo predtým surové mäso, hydina alebo morské plody, baktérie zo surových potravín by mohli kontaminovať uvarené jedlo.
  1. Varte
  • Jedlo dôkladne uvarte. Na kontrolu teploty jedla použite teplomer.
    • Používajte 2-hodinové pravidlo: Vyhoďte jedlo, ktoré stálo ponechané pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny.
  1.   Chlaďte, mrazte
  • Chladničku nastavte približne na 4 ° C a mrazničku na -18 ° C. Teplotu pravidelne kontrolujte.
  • Potraviny podliehajúce skaze uskladnite v chladničke alebo zamrazte.
  • Potraviny určené na okamžitú spotrebu, potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze (mliečne výrobky, mäso, hydinu, morské plody a výrobky z nich), skonzumujte čo najskôr.


POTRAVINOVÉ RIZIKÁ PRE TEHOTNÉ ŽENY
Ak ste tehotná, mali by ste mať na pamäti 3 potravinové riziká, ktoré môžu spôsobiť vážne ochorenie alebo smrť vám alebo vášmu nenarodenému dieťaťu. Ak si chcete zabezpečiť zdravé tehotenstvo, postupujte podľa týchto krokov:

  1. Baktéria Listeria monocytogenes

Ide o škodlivú baktériu, ktorá sa dokáže množiť aj pri uskladnení jedla v chladničke. Spôsobuje listeriózu. Baktériami Listeria monocytogenes môžu byť kontaminované chladené potraviny určené na priamu spotrebu a nepasterizované mlieko a mliečne výrobky.

Ako zabrániť chorobe:

  • Postupujte podľa 4 už uvedených krokov.
  • Nejedzte párky a iné údeniny, ktoré sa majú konzumovať po ohriatí, ak nie sú zohriate najmenej na 70 °C. Táto teplota sa musí udržiavať až do konzumácie.
  • Nejedzte mäkké syry ( s plesňou na povrchu aj vo vnútri, zrejúce syry, syry z nepasterizovaného mlieka). Tvrdé, topené a krémové syry vyrobené z pasterizovaného mlieka nepredstavujú riziko.
  • Nejedzte chladené paštéty a mäsové nátierky.
  • Nejedzte chladené údené ryby (losos, pstruh, biele ryby, treska, tuniak alebo makrela) a morské plody, ak nie sú súčasťou vareného jedla.
  • Nepite surové (nepasterizované) mlieko alebo nejedzte potraviny, ktoré obsahujú nepasterizované mlieko.
  1. Metylortuť

Ide o prevládajúcu formu ortuti, ktorá sa nachádza v určitých rybách. Veľké množstvo metylortuti môže byť škodlivé pre vývoj nervového systému nenarodeného dieťaťa. Metylortuť sa nachádza najmä vo veľkých, dlho žijúcich rybách, ako sú žraloky, tichomorské ryby, makrely a mečiare.

Ako zabrániť intoxikácii metylortuťou:

  • Nejedzte tie druhy rýb, ktoré môžu obsahovať vysoké hladiny metylortuti.
  • Je v poriadku, ak jete odporúčané a dobre tepelne spracované ryby a morské plody. Týždenne môžete zjesť 2 jedlá pripravené z rôznych druhov rýb a morských mäkkýšov, ktoré majú nízky obsah ortuti. Päť najčastejšie konzumovaných rýb a morských plodov s nízkym obsahom ortuti: krevety, konzervovaný „light“ tuniak, losos, treska a sumec. Tuniak biely (albacore) je ďalšou bežne konzumovanou rybou, ktorá však má vyšší obsah metylortuti ako konzervovaný „light“ tuniak.
  1. Toxoplasma gondii

Parazit spôsobujúci toxoplazmózu. Môže sa nachádzať v surovom a nedostatočne tepelne spracovanom mäse, neumytom ovocí a zelenine, v  kontaminovanej vode a pôde, v špinavých mačacích toaletách a vonku, kde sa môžu vyskytovať mačacie výkaly.

Ako zabrániť chorobe:

  • Postupujte podľa 4 už uvedených jednoduchých krokov.
  • Ak je to možné, nechajte niekoho iného starať sa o čistenie mačacej toalety. Ak ju musíte čistiť vy, vždy si potom dôkladne umyte ruky mydlom a teplou vodou.
  • Pri práci v záhrade alebo pri manipulácii s pieskom v pieskovisku používajte rukavice.
  • Počas tehotenstva si nezaobstarávajte novú mačku.
  • Mäso vždy dôkladne uvarte.

    Spracovala 
    Renáta Krausová

Zdroj:
Food and Drug Administration: Food Safety for Moms-To-Be: At-a-Glance. 2017. www.fda.gov

časopis Dieťa
Foto Shutterstock.com

ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.
K predplatnému Dieťaťa získavate ako darček aj špeciál Dojčiatko & batoľa (ktorý si môžete objednať aj samostatne prostredníctvom distributéra tu ).

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok