Viac vlákniny v tehotenstve = nižšie riziko celiakie u detí? | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Viac vlákniny v tehotenstve = nižšie riziko celiakie u detí?

Viac vlákniny v tehotenstve = nižšie riziko celiakie u detí?

Výskumy potvrdzujú, že ženy, ktoré v tehotenstve jedia stravu s vysokým obsahom vlákniny, môžu znížiť riziko vzniku celiakie u detí. Opäť o dôvod viac, aby sme pozornosť zamerali na zdravú stravu v tomto jedinečnom životnom období.

Vo vedeckej štúdii sa analyzovali informácie o viac ako 88-tisíc nórskych detí a ich matiek, ktoré sa narodili v rokoch 1999 až 2009. Matiek sa pýtali na príjem vlákniny a lepku v 22. týždni tehotnosti. Výskumníci následne sledovali deti približne 11 rokov a všímali si výskyt celiakie.

Vedci zistili, že u detí matiek s najvyšším denným príjmom vlákniny (viac ako 45 g za deň) je o 34 percent nižšia pravdepodobnosť vzniku celiakie v porovnaní s deťmi matiek s najnižším denným príjmom vlákniny alebo s príjmom vlákniny (nižším ako 19 g za deň).

Normálne klky tenkého čreva (vľavo) a celiakiou postihnutá črevná výstelka.

Podľa informácií portálu Livescience štúdia je jednou z prvých, ktorá skúma súvislosť medzi príjmom vlákniny počas tehotenstva a rizikom celiakie u detí.

Vedci upozornili, že ich zistenia sú predbežné. „Zatiaľ nemôžeme odporúčať žiadne konkrétne diétne opatrenia počas tehotenstva, aby sme predišli celiakii, na to je potrebný ďalší výskum,“ uviedol autor vedeckej štúdie Dr. Ketil Størdal, profesor z Nórskeho inštitútu verejného zdravotníctva a detský gastroenterológ z nórskej nemocnice Østfold Hospital Trust.

Štúdia však nepotvrdila súvislosť medzi príjmom lepku u matky a rizikom rozvoja celiakie u jej dieťaťa. „Naše zistenia nepotvrdzujú obmedzenie príjmu lepku v tehotenstve,“ uviedol Størdal. Štúdiu prezentovali v júni 2019 na výročnom zasadnutí Európskej spoločnosti pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN).

VLÁKNINA OVPLYVŇUJE ČREVNÚ MIKROBIOTU

Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce najmä tenké črevo. Imunitný systém reaguje na lepok (glutén) – bielkovinu, ktorá sa nachádza v rôznych druhoch obilnín (pšenica, raž, jačmeň, špalda a iné). Poškodzuje sa tak výstelka tenkého čreva. Celiakiou trpí približne 1 percento ľudí vo väčšine európskych krajín a v Spojených štátoch. V súčasnosti je jediný spôsob, ako môžu pacienti zvládať celiakiu, vyhýbať sa potravinám s obsahom lepku, a to celoživotne. V uvedenej štúdii sa celiakia diagnostikovala u 982 detí z celkového počtu detí zahrnutých do štúdie.

Pri každom zvýšení denného príjmu vlákniny u matky o 10 g sa zaznamenal 8-percentný pokles rizika celiakie u dieťaťa. Príjem vlákniny z ovocia a zeleniny (skôr ako z obilnín) sa spájal s najnižším rizikom celiakie.

Je známe, že vláknina ovplyvňuje baktérie v črevách (črevnú mikrobiotu). Vedci predpokladali, že príjem vlákniny matky môže ovplyvniť črevnú mikrobiotu dieťaťa, čo by mohlo mať vplyv na vznik celiakie. (Niektoré štúdie skutočne zistili, že ľudia s celiakiou majú zmenenú črevnú mikrobiotu v porovnaní s ľuďmi bez tohto ochorenia.) Aby sa však táto vedecká hypotéza potvrdila, je potrebný oveľa rozsiahlejší výskum. Størdal povedal, že plánujú uskutočniť ďalšie štúdie zamerané na to, ako príjem vlákniny matky ovplyvňuje črevnú flóru dieťaťa. Americká vysoká škola pôrodníkov a gynekológov odporúča, aby tehotné ženy konzumovali asi 25 g vlákniny denne.

(red)

magazín Dieťa

 

ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok