Veľký jablkový lievanec

6. februára 2017 Články , Receptár
Veľký jablkový lievanec

(4 porcie)

Sirup z jablčnej šťavy: 4 šálky jablčnej šťavy, 2 PL masla, 1 PL trstinového cukru (voliteľne kokosového cukru), 1 ČL vanilkového extraktu, ½ ČL mletej škorice
Cesto:
3 veľké vajcia, ¾ šálky mlieka (rastlinného či živočíšneho), ¾ šálky hladkej múky, 1 ČL vanilkového extraktu, trocha soli, 1 ČL mletej škorice, 4 PL masla, 1 veľké ošúpané kyslasté jablko nakrájané na plátky, 1 PL trstinového cukru (voliteľne kokosového cukru)

Sirup z jablčnej šťavy: jablkovú šťavu, maslo, cukor, vanilkový extrakt a škoricu privedieme na veľkej panvici do varu. Stíšime oheň,  miešame a pomaly varíme, kým nie je sirup hustý – asi 30 – 45 minút.  (Sirup môžeme asi týždeň uchovať na ďalšie použitie v chladničke. Pred použitím ho necháme odstáť, aby mal izbovú teplotu.)

Lievanec: Rúru rozohrejeme na 180 °C. V miske dobre vyšľaháme vajcia, mlieko, múku, vanilkový extrakt, soľ a ½ čajovej lyžičky mletej škorice. Vo väčšej (najlepšie liatinovej) panvici rozohrejeme na strednom plameni 2 lyžice masla. Pridáme plátky jabĺk, posypeme ich cukrom a zvyšnou mletou škoricou. Dusíme asi 4 minúty za občasného premiešania, potom podusené jablko preložíme na tanier. Panvicu poutierame a poriadne ju rozohrejeme v rúre (asi 8 minút). Opatrne do nej vložíme zostávajúce 2 lyžice masla a nakláňaním panvice zboka nabok necháme, aby maslo pokrylo celý spodok i boky panvice. Do stredu panvice dáme podusené plátky jablka a nalejeme na ne cesto. Pečieme asi 12 – 15 minút, kým sa palacinka nenafúkne a nie je zlatistá na okraji. Podávame pokvapkané jablčným sirupom.

Dobrú chuť!

časopis Dieťa
Foto Shutterstock

 

 

Related articles

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!