Špenátový quiche lorraine | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Špenátový quiche lorraine

Špenátový quiche lorraine

Na cesto budeme potrebovať: 250 g hladkej múky, 125 g masla, ½ čajovej lyžičky (ČL) soli, 6 polievkových lyžíc (PL) studenej vody – ak nemáme čas na prípravu cesta, použijeme lístkové cesto
Na plnku:  500 g špenátu, 2 cibule, 3 PL masla, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL instantného zeleninového bujónu, 150 g syru typu gouda, soľ a čierne mleté korenie podľa chuti, 4 vajcia, 200 g crème fraiche alebo pochúťkovej smotany, 1 jarnú cibuľku, biele mleté korenie, maslo na vymastenie  a strúhanku na vysypanie formy    

Preosiatu múku so soľou, maslom a vodou vymiesime na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočívať asi 30 minút. Medzitým umyjeme a nakrájame  špenát. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Opečieme ju na rozohriatom masle a pridáme špenát. Podusíme približne 3 minúty, pridáme nakrájaný cesnak a ochutíme instantným bujónom a čiernym mletým korením. Špenát odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. V miske vymiešame vajcia s crème fraiche alebo pochúťkovou smotanou, pridáme nastrúhaný syr, ochutíme soľou a bielym mletým korením a primiešame vychladnutý špenát. Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním maslom vytretú a strúhankou vysypanú zapekaciu formu tak, aby cesto pokrylo aj okraje formy. Cesto popicháme vidličkou. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Na cesto položíme papier na pečenie a naň dáme suchú fazuľu, aby cesto zaťažila. Takto predpečieme asi 10 minút na 180 °C, potom fazule s papierom na pečenie odstránime a pečieme ešte ďalších 5 minút. Napokon na predpečené cesto nalejeme plnku, povrch posypeme syrom, vložíme do rúry a pečieme pri 180 °C približne 25 minút, kým nie je povrch zlatistý. Koláč podávame teplý alebo studený. Povrch koláča môžeme pred servírovaním posypať najemno nakrájanou jarnou cibuľkou.

rubrika Receptár, časopis Dieťa
Foto Shutterstock.com

 

ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.

 

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok