S bylinkárkou Ankou Kopáčovou z Vrbového sme sa pri dobrom šípkovom čaji, ktorý nám pripravila, pozhovárali o tom, ako zlepšiť deťom imunitu pomocou byliniek a liečivých plodov. Takéto rady nám iste prídu vhod nielen v zimnom období. Pani Anka nás upozorňuje, že dobrá gazdinka na zimnú sezónu myslí už v lete. Nasuší si bylinky do zásoby. Lipu, bazu, echinaceu, šípky… Dodáva však, že kto si nevie doma pripraviť tieto poklady pre naše zdravie, pokojne si ich môže kúpiť napríklad v lekárni. Je dobré, ak sme nimi vyzbrojení a použijeme ich aj preventívne, aby sme posilnili obranyschopnosť nielen našich detí, ale aj ostatných členov rodiny.
Aké bylinky by ste odporučili na podporu imunity u detí?
Nemusíme zháňať nejaké zázračné zahraničné byliny. Však máme napríklad našu šípku. Tá je výborným zdrojom vitamínu C. Má mnohoraké pozitíva pre náš organizmus, spomeňme antioxidačné, ba dokonca aj protirakovinové účinky či stimuláciu malého mozgu. Šípkový čaj sa kedysi v rodinách často píjal. Cez deň vás osvieži a keď ho vypijete navečer, lepšie sa vám spí. Pritom jeho pitím podporíte imunitu, a to nielen u detí, ale aj u dospelých, samozrejme.
Ako správne zbierať šípky? Neraz počuť radu, že ich má ošľahnúť prvý mráz, že vtedy sú najlepšie.
A keď nebude mrázik? Šípky môžeme pokojne oberať už od októbra, ale ak ste to nestihli, vyberte sa na ne aj neskôr. Stihnúť by ste to však mali do prvých mrazov. Nesmú byť príliš mäkké, prezreté. Za suchých slnečných dní oberáme tvrdé karmínovočervené plody. Ruža šípová je celá liečivá. Takže na jar môžeme zbierať jej listy aj kvety, na jeseň zasa plody a hálky, ktoré sa tvoria na konároch. Z hálok sa pripravuje tinktúra, ktorá je veľmi dobrá na podporu imunity a spánok.
Aký je váš osvedčený recept na prípravu šípkového čaju?
Šípkový čaj varievam tak, ako ma to naučila moja babka – bylinkárka. Za hrsť celých usušených a umytých šípok dám do čajníka, prilejem 2 litre vody, pridám 2 až 3 klinčeky, trochu škoricovej kôry a trošku zázvoru. Čaj povarím 10 až 15 minút. Všetko nechám namočené v čaji, necedím ho. My máme radi tento čaj ešte dosladený medom a zvyknem pridať aj šťavu z polovice citróna. Postupne čaj popíjame, do večera ho zvyknem ešte uvariť aj dva razy z tej istej dávky už povarených šípok. Moja babka vravievala, že ten tretí odvar je najliečivejší. To je už ako keby ste mali riedky džem alebo džús, šípky sa úplne rozvaria.
A čo echinacea purpurová?
Z tej je najliečivejší koreň, ale zberá sa aj kvet a list. Suší sa na čaj. Z koreňa si môžete pripraviť tinktúru. Je určená skôr pre dospelých, deťom pripravíme čaj alebo sirup. Veľmi dobrý na podporu imunity je echinaceový sirup s čučoriedkou alebo s rakytníkom rešetliakovým.
Mnohí pestujeme echinaceu ako okrasnú rastlinu, pretože je to skutočne aj veľmi pekná kvetinka. Ak by sme chceli využiť jej koreň, ako máme postupovať?
Hovorí sa, že čím má echinacea škaredšie listy, tým je liečivejšia. V kláštorných záhradách nechávali tie najkrajšie rastliny bez povšimnutia. Čo sa týka koreňa, treba ho po vykopaní očistiť, pozdĺžne pokrájať, nasušiť a potom si z neho môžeme pripraviť prášok. Užíva sa napríklad tak, že si 2-krát denne dáme z neho po 2 gramy priamo do úst a zapijeme vodou. Je to veľmi vďačné, pretože tento prášok môžeme mať stále po ruke a nemáme žiadne ťažkosti s prípravou na jeho použitie. Ďalej si z jej koreňa môžeme pripraviť tinktúru. Očistený a nakrájaný koreň dáme do čistej sklenej nádoby, zalejeme ho po vrch alkoholom. Na 150 gramov koreňa pridáme pol litra alkoholu. Dbáme na to, aby koreň nevytŕčal z alkoholu, pretože by plesnivel. Liekopis uvádza, že echinaceový koreň v alkohole treba nechať lúhovať 21 dní. Položíme ho teda napríklad na parapetnú dosku, občas to potrasieme, aby sa obsah nádoby premiešal. Po troch týždňoch ho precedíme a tinktúru môžeme užívať po kvapkách. Človek s hmotnosťou 60 kilogramov môže užívať 3- krát denne po 20 kvapiek. Skrátka hmotnosť vydelíme tromi a aké číslo nám vyjde, približne toľko kvapiek užívame 3-krát denne. Tinktúry sú však vhodné pre dospelých. Pre obsah alkoholu ich nepodávame deťom a tehotným ženám. Deťom môžeme podať napríklad kvapky – extrakt z rastliny. Treba upozorniť, že čaj z čistej echinacey sa tehotným a dojčiacim ženám neodporúča. Môžu však použiť prípravky, kde je echinacea v nižšej koncentrácii.
Veľkej obľube sa teší aj baza čierna a lipa. Tie zberajú aj tí, ktorí inak veľmi liečivé rastliny nepoznajú.
Baza čierna je liečivá celá, používa sa kvet, list i plody. Je to tiež veľmi dobrý pomocník aj pri nachladnutí. Kvet je dobrý na vypotenie, list sa odporúča ako dobrý prostriedok na čistenie krvi – prikladá sa napríklad na koleno, keď v ňom máme vodu. Plody bazy sú veľmi cenené. Niektorí moravskí bylinkári používajú odšťavené plody bazy pri liečbe určitých druhov leukémie u detí. Šťavu z plodov však treba vedieť dávkovať, pretože po požití väčšieho množstva môžu nastať žalúdočné ťažkosti, vracanie a hnačka. Preto sa užíva len po lyžičkách – radšej v malom množstve a dlhšie obdobie.
Lipa tiež výborne vyvoláva potenie a znižuje horúčku, no neraz počujem, že ľudí z lipového čaju bolí hlava. Vtedy siahneme radšej po iných bylinkách. Máme ich nadostač na výber. Napríklad aj skorocel, sedmokrásku, tie sa výborne osvedčujú pri liečbe zápalov hrdla, pri angínach.
Dospelým možno ešte pripomeňme, že lipa sa odporúča aj ako prevencia srdcového infarktu.
Spomínali sme plody šípok a bazy. Sú ešte ďalšie, ktoré by ste odporučili použiť nielen na podporu imunity, ale aj preventívne?
Vitamínmi je nabitý aj rakytník reštetliakový, podporuje tvorbu serotonínu – hormónu dobrej nálady. Starí ruskí bylinkári radia plody rakytníka po dozretí obrať tak, že sa nastrihajú celé konáriky s plodmi, tie sa uložia vo vrecúšku do mrazničky. Po zmrazení ich možno ľahko otriasť z vetvičiek napríklad nad rozprestretou plachtou. To však neznamená, že plody rakytníka sa musia používať takto vopred zmrazené. Postupuje sa tak len pre uľahčenie obratia plodov z pichľavých vetvičiek. Z rakytníka možno na čaj použiť aj sušenú kôru a list. Keď chcete použiť rakytníkové bobule, môžete si ich odšťaviť a čerstvú šťavu popíjať riedenú vodou v akomkoľvek množstve. Deťom by sme mohli riedenú rakytníkovú šťavu ponúknuť aj ako dobrý nápoj do školy. Drvinu po odšťavení nevyhadzujeme, ale si ju usušíme v rúre či sušičke a pripravujeme si z nej čaj. Z rakytníka je výborný aj olej, ale ten je veľmi náročný na domácu prípravu. Usušenú drvinu z rakytníka si však môžeme namočiť do kvalitného oleja a ten potom užívať po kvapkách.
A váš najlepší recept na posilnenie imunity?
Choďte s deťmi von do prírody. Už len tým podporíte ich zdravie. Počas sezóny zbierajte s deťmi bylinky a liečivé plody. Budete mať nielen zdravý pohyb vonku, ale aj radosť. Upevníte si psychiku, oddýchnete si a budete spolu s rodinou. Naučíte deti zdravšie žiť. A to je základný kameň dobrej imunity.
Zhovárala sa
Renáta Krausová
časopis Dieťa
Foto Shutterstock.com
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok