Receptíky pre prstíky 1)

7. augusta 2016 Články , Rady malým papkáčom
Receptíky pre prstíky 1)

Čo sa s tým toľko babreš? Však to chyť do ruky a jedz! – určite aj vás už neraz vyzvali, aby ste pri jedle použili príbor kráľov – vlastné prsty.

Nuž, áno, je to pohodlné. I keď polievka sa tak jesť nedá. Ale mnoho ďalších jedál áno. O tom vedia svoje napríklad v Indii, kde veľmi obratne „zbaštia“ celý chod prstami. No a keď ich vidíte, ako si v prstoch nahromadenú kôpku ryže nechávajú nasiaknuť šťavou z pokrmu a ako ňou šikovne zhŕňajú zeleninku, skôr ako si ju vložia do úst… júúúj, vtedy sa pýtate – Načo príbor?…

 

…VEĎ RUKY SÚ VŽDY PORUKE

To len my, zošnurovaní predstavami o správnom stolovaní, vtláčame do rúk našich bábätiek ešte skôr, ako vôbec vedia sedieť, rozkošné detské príbory a učíme ich, ako majú správne papať. Nepísaná spoločenská norma vraví – jedz príborom! A čo na to naše bábätká? Áno, ony sú šikovné, všetky sa to skôr či neskôr naučia. Nevravím, že ich to učiť netreba, ale neberme im príležitosť spoznať jedlo aj vlastnými rukami. Ohmatať si ho prstíkmi, skúmať jeho štruktúru i rukami, nielen ústami. Skúste sa vžiť do predstáv maličkého dieťatka, pre ktoré je všetko nové, všetko je preň po prvý raz. Nemusíte byť ani obdarení prílišnou obrazotvornosťou, aby ste si vedeli predstaviť, že je to jednoducho iná „kvalita“, keď si dieťa môže jedlo ohmatať aj ručičkami a vložiť si ho do úst svojimi prstíkmi a nie kusom plastu či kovu, akokoľvek by bol krásny a tvarovaný presne pre detskú ručičku.

KEDY ZAČAŤ DIEŤATKU PONÚKAŤ KÚSKY JEDLA?

Detičky začínajú prejavovať záujem o samostatné jedenie v období medzi 6. – 9. mesiacom veku. Približne 8. mesiac veku sa považuje za najvhodnejšie obdobie, aby sme deťom začali ponúkať aj kúsky jedla do ručičky. Prečo? V tomto období má už dieťatko zvyčajne dobre rozvinutý „pinzetový úchop“, vie uchopiť veci medzi palcom a ukazovákom. Práve túto schopnosť pomáha rozvíjať aj samostatné jedenie jedla držaného v ručičke. Bonus navyše – rozvíja sa pri ňom aj koordinácia ruka – ústa.

Ďalším parametrom, podľa ktorého sa môžete orientovať pri rozhodovaní, kedy začať ponúkať jedlo dieťatku do ručičky, je, či už dokáže samo sedieť. Ak dieťatko nedokáže ešte sedieť bez opory, zvyšuje sa riziko možného dusenia kúskami jedla.

Vždy dohliadajte na to, keď sa dieťa kŕmi samo! Nikdy od neho neodchádzajte!

Ale veď nemá zuby!

Nevadí.  I tak si dokáže poradiť s kúskami potravy, ktoré mu ponúkate do ručičky – samozrejme za predpokladu, že jedlo má primeranú konzistenciu (malému dieťatku nikdy nepodávame takú potravu, ktorú naozaj aj dospelý vie zjesť len vtedy, ak ju dobre požuje, ale mu podávame mäkké kúsky, ktoré dokáže dobre spracovať.) Ako to dieťatko zvládne? Veď si len spomeňte na to, ako vás vaše dieťatko vie mocne stisnúť ďasienkami pri dojčení. Neraz ste videli od bolesti hviezdičky a vhŕkli vám slzy do očí, však? Nuž a presne takto si dokáže poradiť s mäkkými kúskami potravy, ktorými sa samo kŕmi, aj keď ešte nemá zúbky. Dokáže ich rozmliaždiť ďasienkami, ale len za predpokladu, že jedlo je dostatočne mäkké, tak aby ho mohlo dieťatko roztlačiť v pusinke na malé kúsočky, ktoré môže ľahko a bezpečne poprehĺtať či sa mu v puse rozmliaždia na úplnú kašičku.

Skôr, ako si uvedieme, ktorá zelenina a ovocie sú vhodné pre papanie ručičkami, spomeňme ešte zopár dôležitých zásad, ktoré by sme pri papaní našich najmenších mali mať stále na zreteli.

ZÁSADY BEZPEČNÉHO PAPANIA PRSTÍKMI

  • Dieťatku vždy pred papaním umyjeme ručičky (po papaní zvyčajne musíme umyť „väčší kus“ dieťatka).
  • Dieťatku, ktoré ešte bezpečne nesedí, radšej potravu do ručičky neponúkame pre zvýšené riziko dusenia sa kúskami jedla.
  • Ak už dieťa samo sedí, tak si ho pred papaním posadíme do lona  alebo ho posadíme do detskej stoličky, pričom nezabudneme zapnúť bezpečnostný popruh. Dieťa nikdy neposádzajme nasilu.
  • Dojčiatka a batoľatá NIKDY nenechávame papať bez dozoru dospelej osoby.
  • Kúsky jedál, ktoré ponúkame najmenším deťom do ručičiek, aby sa s nimi samy nakŕmili, musia byť dobre umyté, mäkké, napríklad v prípade zeleniny uvarené na pare, aby sa dieťa, ktoré sa jedlo ešte len učí hrýzť, nezačalo dusiť väčším kúskom tvrdého pokrmu.
  • Dáme pozor aj na to, aby jedlo nebolo príliš horúce.

KANDIDÁTI Z RÍŠE OVOCIA A ZELENINY

Pýtate sa, ktoré že sú to tie jedlá, čo môže vaše dieťatko smelo chytiť do rúk a futrovať sa nimi do sýtosti? Že vám práve napadá len kuracie či kačacie stehno, ktoré takto sami radi obhrýzate? Nože, nie tak hŕŕŕ! Vášmu dieťatku nemusíte vložiť do rúk práve upečenú kačicu. Vždy dbajme na správny výber jedál, vhodných pre dieťa v tom-ktorom období jeho vývinu. To nech je pre nás prvoradým kritériom pri voľbe jedla pre dieťa. Dovolíme si vás aj upozorniť na to, že situácia, keď sa rodina neraz dobre zabáva nad dieťatkom, ktorému podstrčia do ruky klobásu či štangľu salámy, aby si ho odfotili, ako ju oblizuje, predstavuje pre vašu ratolesť zbytočné zdravotné riziko – slané, údené mäsové výrobky rozhodne nepatria medzi to, čo by sa vášmu dieťatku malo dostať do rúk a do pusinky. A to ešte nerozoberáme riziko nákazy baktériou Helicobacter pylori pri takejto „ochutnávke“ sústa údeniny. Nezabúdajte, že ste to vy, kto nesie zodpovednosť za zdravie vášho dieťaťa. Môžete ho výrazne pozitívne ovplyvniť správnou výživou či doslova zničiť nezdravou stravou! Dôsledky často neuvidíte dnes, pretože sa prejavia až v neskoršom veku, často až v dospelosti, keď si už dávno nedávame do súvisu, že ide o hriechy spáchané ešte s detským príborom. Ale vráťme sa k nášmu zdravému papaniu vhodnému do detských ručičiek a pusiniek.

Zelenina

uvarena-zelenina-shutterstock_82208206

Z prvých príkrmov sú detičky zvyknuté na  zeleninku, a tak im môžeme smelo ponúknuť do ručičky napríklad vždy dobre uvarené (najlepšie na pare):

  • kúsky mrkvy,
  • kúsky kalerábu,
  • zemiačik,
  • plátky cukiny, tekvice,
  • zelenú i bielu špargľu,
  • ružičky brokolice,
  • ružičky karfiolu,
  • ružičkový kel,
  • mladú luskovú fazuľku.

Ovocie

kusky-broskyne-shutterstock_313268801

Ovocie musí byť dostatočne zrelé, musí mať nielen mäkkú konzistenciu, ale ho musíme zbaviť aj jadierok (napr. melón), jadrovníka (mäkšie jablká či maslové hrušky) i šupy. Samozrejme,  deťom nepodávame celé kúsky ovocia aj s kôstkou. Ovocie musí mať vždy jemnú, mäkkú konzistenciu a musíme ho nakrájať na menšie kúsky. Ak je ovocie tvrdšie (napríklad jablká), môžete ho pripraviť ako kompót a nechať dieťatku spapať ručičkou kúsky kompótiku. Na papanie s prstíkmi môžete dieťatku ponúknuť toto ovocie:

  • kúsky broskyne či nektárinky,
  • kolieska dobre zrelého banánu,
  • mäkké kúsky hrušky maslovej konzistencie,
  • mäkké kúsky sypkejšieho jabĺčka či jabĺčkový kompót,
  • kúsky marhule,
  • kúsky žltého či červeného melónu
  • mäkké dobre zrelé slivky, ringlóty,
  • odkôstkované polovice čerešní.

V pokračovaní nášho rozprávania o papaní ručičkami si povieme viac o tom, ako možno deťom spestriť jedlo, ktorým sa samy kŕmia – prinesieme vám zopár tipov na zdravé dipy, do ktorých si vaše bábätká môžu namáčať kúsky zeleninky, ovocia či hoci cestovinu. Poteší nás, ak sa s nami podelíte o vaše skúsenosti z papania ručičkami.

Dobrú chuť a šikovné prstíky všetkým malým papkáčom praje

Renáta Krausová

Čítajte aj Receptíky pre prstíky 2)

Related articles

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!