Obľúbené príkrmy mojich detí | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Obľúbené príkrmy mojich detí

Obľúbené príkrmy mojich detí

Keď sme s mojou štvorročnou dcérkou po 6. mesiacoch dojčenia prechádzali na tuhú stravu, mala som obavy, ako to obidve zvládneme.

Zo začiatku, priznám sa, takmer žiadny úspech. Ale postupne sme sa obidve tešili na nové  pokrmy, nové chute jedál. Mäso sa však moja dcérka doteraz nenaučila papať. Len občas si dá trošku mletého mäska. Absolútnymi favoritmi mojej dcéry sú paradajková polievka so syrom,  mrkvová polievka s vločkami a rezance s tvarohom. Na jar sme začali s príkrmami aj u mladšieho synčeka. Preto si dovolím poslať zopár receptov. Príprava týchto pokrmov nie je časovo, ani finančne náročná, ani nie je potrebné poznať presný pomer surovín, pretože každá mamička to bude vedieť odhadnúť.

Kaša z červenej šošovice

červená šošovica, troška drvenej rasce

Červenú šošovicu  viackrát prepláchneme, zalejeme vodou, uvaríme.  Počas varenia pridáme trošku drvenej rasce a varíme domäkka. Prebytočnú vodu zlejeme a rozmixujeme na kašu 

Karfiol, mrkva a paradajka s bazalkou

mrkva, zopár ružičiek karfiolu, paradajka, troška rastlinného oleja, asi 2 lístky bazalky, postrúhaný syr

Očistenú mrkvu nakrájame na kocky a vo  vode varíme asi 10 minút. Postupne pridáme  ružičky karfiolu, varíme asi 5 minút.  Medzitým na panvici, na troške oleja podusíme blanšírované nakrájané paradajky. Keď budú paradajky rozvarené, pridáme nadrobno nakrájanú bazalku, postrúhaný syr a miešame, kým sa syr neroztečie. K zmesi na panvici pridáme uvarený karfiol s mrkvou a troškou vody, v ktorej sa zelenina varila. Nakoniec všetko prepučíme vidličkou, alebo rozmixujeme.

Ryžová kaša s jablkom

broskyňa, jablko,  naturálna ryža

Broskyňu a jablko  olúpeme, nadrobno nakrájame, pridáme k domäkka uvarenej naturálnej ryži. Všetko  rozmixujeme na hladkú konzistenciu.

Brokolicová omáčka

ružičky brokolice, cesnak, trochu oleja, syr tofu

Brokolicu uvaríme vo vode, po uvarení rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme cesnak, nastrúhané biele tofu, asi lyžičku olivového oleja,  všetko spolu varíme za stáleho miešania asi 5 minút.  Hotovú zmes  rozmixujeme na hladkú omáčku, ktorá je vhodná ku cestovinám.

Dobrú chuť všetkým detičkám a mamičkám praje

Adriana z Bardejova

Dieťa 10/2013

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok