Ukazuje sa, že nové vedecké poznatky stále častejšie dokazujú pozitívnu koreláciu medzi omega-3 mastnými kyselinami a zdravím mozgu. A hoci vás konzumácia omega-3 s dlhým reťazcom, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách, nemusí urobiť múdrejšími, vedci hovoria o obrovských výhodách týchto živín pre rad funkcií v mozgu. Pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, proces učenia a pamäti, pôsobia protizápalovo. Významný je aj ich vplyv na kardiovaskulárny systém a metabolizmus.
V posledných rokoch sa venuje zvýšená pozornosť viacnenasýteným mastným kyselinám, tzv. PUFA omega- 3 kyselinám. Môžu byť rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Najväčším živočíšnym zdrojom PUFA omega-3 sú morské ryby žijúce v studených vodách. Sú to napríklad tuniak, sardinky, makrela, pstruh alebo ružový losos. Výsledky mnohých vedeckých prác ukazujú, že PUFA omega-3 živočíšneho pôvodu majú pre ľudský organizmus väčší význam. Aby sme mali dostatok týchto látok v tele, potrebujeme zaradiť do jedálneho lístka konzumáciu rýb 2- až 3-krát týždenne alebo ich dopĺňať formou výživových doplnkov.
Význam viacnenasýtených mastných kyselín DHA a EPA pre deti
Základnými zástupcami PUFA omega-3 sú DHA – kyselina dokosahexaenová a EPA – kyselina eikosapentaenová. Ich pôsobenie možno rozdeliť do niekoľkých oblastí. Sú veľmi dôležité pre vývoj jedinca, hrajú významnú úlohu pri vývoji nervovej sústavy. Výskumom v Českej republike sa dokázalo, že v rizikových stavoch (hypotrofia, predčasný pôrod, nízka pôrodná hmotnosť) vykazuje krv týchto novorodencov výrazný pokles v zastúpení práve PUFA omega-3, a to najmä DHA. 60 percent mozgu tvoria tuky, z toho DHA je zastúpená až v 22 percentách.
Existujú klinické štúdie, ktoré sa zaoberali vplyvom PUFA omega-3 na vývoj dojčiat, kde sa porovnávali skupiny dojčených detí, detí kŕmených umelou výživou neobsahujúcou DHA a AA (kyselinu arachidonovú) a detí kŕmených umelou výživou, ktorá bola doplnená o DHA a AA. Hlavným cieľom bolo zistiť, či prítomnosť týchto viacnenasýtených mastných kyselín vo výžive dieťaťa má vplyv na celkový vývoj, psychomotorickú aktivitu, poznávacie schopnosti a imunitný systém. V polovici týchto štúdií sa zaznamenal priaznivý účinok na zrakové, mentálne a psychomotorické funkcie dieťaťa.
Iná nová štúdia ukazuje, že deti s vyššími hladinami omega-3 majú zdravšiu DNA. Vedci hodnotili účinky oddelene v období pred a po pôrode a zistili, že účinky boli významné v oboch obdobiach, ale viac behom popôrodného časového obdobia. Autori podporili najmä dôležitosť DHA, a to najmä v prenatálnom období, keď sa DHA prenáša z matky na dieťa, pre vývoj mozgu a tvorbu sietnice, buď placentou alebo dojčením.
PUFA omega-3 a priaznivé účinky na organizmus
Tieto viacnenasýtené mastné kyseliny zohrávajú významnú úlohu v rade procesov. Ovplyvňujú centrálny nervový systém. EPA i DHA majú účasť na procese pamäti. DHA zlepšuje neurologický vývoj a je podstatná pre syntézu fosfolipidov. V roku 2004 sa v Anglicku realizovala klinická štúdia, ktorej cieľom bolo zhodnotiť účinok PUFA omega-3 a vitamínov na správanie žiakov, ich koncentráciu, sústredenie na učenie a impulzívnosť. Učitelia zistili v 35 percentách zlepšenie sústredenia, pozornosti, schopnosti učiť sa, pozorovali aj zníženie problémov v správaní detí.
Čo sa týka PUFA omega-3 a kardiovaskulárneho systému, zlepšujú reologické vlastnosti krvi, DHA znižuje systolický tlak a podávanie PUFA omega-3 v ranom detstve je prevenciou hypertenzie, t. j. vysokého krvného tlaku. PUFA omega-3 pôsobia okrem iného antiarytmicky, antitromboticky a protizápalovo.
Dlhodobé užívanie rybieho oleja alebo koncentrátu PUFA omega-3 vedie k preukázanému zlepšeniu imunitného systému, a to aj u zdravých ľudí. Protizápalový účinok sa viaže najmä na DHA. Dochádza k skráteniu zápalových procesov a uvádza sa tiež znížený počet postchirurgických komplikácií. Priaznivý vplyv PUFA omega-3 bol dokázaný na reumatoídnu artritídu a autoimunitné ochorenie (nefropatia a lupus erythematodes).
U detí tehotných žien, ktorým podávali stravu obohatenú o PUFA omega-3 s vitamínom E, sa pozoroval nižší výskyt autoimunitných i alergických prejavov.
Ak nejete dostatok rýb, siahnite po výživových doplnkoch
V našich klimatických podmienkach badáme na jar nedostatok slnečného žiarenia, a tak nám hrozí aj nedostatok vitamínu D. Vzhľadom na to, že naša strava aj strava našich detí väčšinou obsahuje málo rýb, ktoré sú najväčším zdrojom PUFA omega-3, je veľmi dôležité dopĺňať tieto významné látky prostredníctvom výživových doplnkov. Jedným z nich je aj VITAR MUDráčik Omega3, ktorý uviedla na trh v roku 2020 firma VITAR SLOVAKIA.
VITAR MUDráčik Omega3 + vit. D3 a E je výživový doplnok pre deti od 3 rokov, ktorý obsahuje rybí olej BioPure DHA. Je prírodným zdrojom omega-3 mastných kyselín DHA a EPA. DHA je dôležitá pre udržanie zdravého zraku a podporuje správny vývoj mozgu, ktorý riadi všetky orgány v ľudskom tele – pohyb, myslenie aj pamäť. Prémiový rybí olej BioPure DHA pochádzajúci z tuniaka zaručuje čistotu s dôslednou kontrolou kvality počas celého procesu výroby.
Zatiaľ čo typické rybie oleje zvyčajne obsahujú vyššie hladiny EPA ako DHA, BioPure DHA je jedinečný v tom, že obsahuje takmer štyrikrát viac DHA ako EPA. Patentovanou technológiou extrakcie za studena sa získava čistý rybí olej bohatý na DHA pri zachovaní jeho prirodzenej triglyceridovej štruktúry. Kapsuly s rybím olejom majú navyše príjemnú tutti-frutti príchuť, ktorú si deti zamilujú. Výživový doplnok je navyše obohatený o vitamíny E a D3, ktorý prispieva k normálnemu vstrebávaniu vápnika, normálnemu rastu a vývinu kostí u detí, normálnej funkcii imunitného systému a stavu zubov.
PUFA omega3 viacnenasýtené mastné kyseliny sú významné od počatia, behom vývoja plodu, v detstve i po celý ďalší život, preto je ich prítomnosť v organizme nesmierne dôležitá.
V rade VITAR MUDráčik nájdete pre vaše deti aj multivitamíny s rakytníkom vo forme cmúľacích tabliet alebo multivitamíny vo forme želé.
(PR)
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok