Ako si vyrobiť rastlinné mlieko | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Ako si vyrobiť rastlinné mlieko

Ako si vyrobiť rastlinné mlieko

Na odľahčenie planéty i vlastnej peňaženky, zároveň na zlepšenie svojho zdravia skúste používať namiesto kravského mlieka rastlinné náhrady. Ak uprednostníte nákup v obchode, existuje celkom široká ponuka. Najekologickejšie kúpené mlieko je mlieko ovsené, prípadne sójové. Pestovanie ovsa je oproti pestovaniu ryže menej zaťažujúce pre našu klímu. Na internete nájdete podrobnejšie porovnania ostatných rastlinných mliek. Ak však chceme byť čo najekologickejší, mali by sme vyskúšať výrobu vlastného rastlinného mlieka. Ušetríme tým cestu kamiónom. Treba myslieť aj na výrobu obalov a ich následnú likvidáciu. A doma vyrobené mliečko je nádherne čerstvé. 😊

Mne osobne sa najjednoduchšie pripravuje ovsené mlieko. Používame ho všade tam, kde klasické kravské mlieko, do pudingov, palaciniek, koláčov, prívarkov, dokonca aj na zalievanie ovsených vločiek. 😊 Ak chcete mliečko nielen bezlaktózové, ale aj úplne bezlepkové, vyrábajte si ho z bezlepkových ovsených vločiek.

Poďme si teda vyhrnúť rukávy a pripraviť si zdravé rastlinné náhrady mlieka a niektorých mliečnych výrobkov. Na ich prípravu som vybrala sóju a ovsené vločky. Tieto plodiny môžete kúpiť aj od slovenských, prípadne českých pestovateľov a ich pestovanie je najmenej zaťažujúce pre životné prostredie.

OVSENÉ MLIEKO

Ovsené vločky dáme na noc namáčať do vody. Na jeden hrnček ovsených vločiek (cca 150 g) použite pol litra vody. Samozrejme, s hustotou môžete experimentovať tak, ako vám to najviac vyhovuje. Ráno namočené vločky zmixujte. Potom vymixovanú tekutinu preceďte, môžete použiť bavlnenú plienku alebo podobnú látku. Cez látku ide cedenie pomalšie, takže ak vám nevadí, že mlieko nebude úplne čistučké, môžete ho cediť aj cez husté kovové sitko. My niekedy ani necedíme, keď napríklad toto mlieko používame na varenie alebo pečenie. Kto chce, môže si pridať štipku soli alebo zdravého sladidla. My ho máme radi len také úplne prírodné. Skladujeme ho v sklenej fľaši v chladničke, kde vydrží niekoľko dní. Pred použitím mlieka fľašou potrasieme. Hmotu, ktorá ostala po precedení, môžete využiť podľa svojej fantázie, napríklad ako základ zdravých raňajok, pri pečení, na prípravu zeleninových placiek či fašírok, zmrazené ako základ ovocnej mrazenej pochúťky.

OVSENÝ JOGURT

Pollitrový zavárací pohár naplníme do troch štvrtín ovsenými vločkami. Najradšej používam bezlepkové. Po okraj vločiek zalejeme vodou a zakryjeme bavlnenou vreckovkou. Necháme stáť na kuchynskej linke. Vločky pri príprave jogurtu nemixujem, postupne zmäknú, miešaním a procesom „jogurtovania“ sa rozrušujú, ale stále ostávajú v jogurte kúsky. Komu to nevyhovuje, po 12 hodinách namáčania si vločky rozmixuje do hladka a tak ich potom nechá ďalej v pohári na linke. Vločky treba ráno a večer premiešať drevenou lyžicou alebo vareškou. Postupne budeme vidieť, ako sa vo vločkách vytvárajú bublinky, ako pri kvásku. Prebiehajúcu prácu baktérií budeme aj cítiť na meniacej sa vôni. Je na vás, koľko necháte vločky stáť. Taký kyslejší, „pravý“ jogurt získate po 4 dňoch. Potom je lepšie odložiť ho do chladničky a spotrebovať do pár dní. Ochutiť si ho, samozrejme, môžete podľa svojej chuti a fantázie. Ja mám najradšej, keď rozpustím horkú čokoládu s troškou kokosového tuku vo vodnom kúpeli a to pridám do ovseného jogurtu.

SÓJOVÉ MLIEKO A JOGURT

Sóju, najlepšie slovenskú, geneticky nemodifikovanú, namočíme na 12 hodín do vody. Potom vodu zlejeme a znovu dolejeme čistú. Rozmixujeme dohladka. Varíme na miernom plameni za stáleho miešania asi 25 minút, pričom zbierame penu. Po vychladnutí precedíme, napríklad cez plátenné vrecko alebo husté sitko. To, čo nám ostane, použijeme pri varení a pečení. Na bežné používanie potrebujeme 100 až 150 g suchej sóje na 1 liter vody. Hotové mlieko môžete doriediť vodou, podľa toho, aká hustota vám vyhovuje. Môžete ho dochutiť vanilkovým cukrom, kakaom alebo ďalej spracovávať s ovocím a, samozrejme, používať na varenie a pečenie všade tam, kde je v receptoch uvedené mlieko.

Zo sójového mlieka si môžete pripraviť aj jogurt, potrebujete na to však oveľa hustejšie mlieko. 500 g suchej sóje namáčame tiež 12 hodín, vodu treba zliať a doliať 1,5 litra čistej vody. Zmes rozmixujeme v hrnci a na miernom plameni varíme pol hodinu, pričom ju miešame a zberáme penu. Necháme trochu vychladnúť a precedíme. Vznikne asi liter hustého mlieka. Na výrobu jogurtu potrebujeme jogurtové kultúry, napríklad bulharské alebo grécke. Dajú sa kúpiť na internete. Podľa návodu mlieko necháme vychladnúť na požadovanú teplotu, ktorú môžeme merať dotykovým alebo kuchynským teplomerom. Prášok s baktériami rozmiešame v troške mlieka, pridáme do teplého mlieka a zamiešame. Teraz treba nechať budúci jogurt v teple 8 až 10 hodín. Ak nemáte prístroj jogurtovač, môžete si zadovážiť lacnú verziu – jogurtovač, ktorý vyzerá ako hrubšia termoska. Alebo skúsiť jogurtovať v zaváracom pohári, ktorý predtým umyjete vriacou vodou a spolu s mliekom a rozmiešanými kultúrami dáte pod perinu alebo deku. Chce to všetko chuť trošku experimentovať. Vyskúšajte rôzne jogurtové kultúry.

MLIEKA ZO SEMIENOK

Na výrobu rastlinného mlieka môžete použiť aj semená rastlín, najlepšie tých, ktoré rastú u nás. Pripravte si makové, tekvicové, slnečnicové či konopné mliečko. Semienka necháme cez noc namáčať a v tej istej vode ich rozmixujeme a potom precedíme cez látkové vrecko. Príchute môžeme pridať už pri mixovaní, napríklad hrozienka, kakao, vanilku, škoricu či štipku soli. Precedené mlieko skladujeme v sklených fľašiach v chladničke niekoľko dní. Hmotu, ktorá ostane po precedení, využijeme do ďalších jedál.

Dobrú chuť a na zdravie

MUDr. Jela Maliariková
www.usvitstastia.sk

Časopis Dieťa
Foto 123rf.com

ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.

 

 

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok