Každé dieťa si po nakŕmení materským mliečkom potrebuje odgrgnúť. Je to normálny jav, pri ktorom sa vytlačí vzduch nasatý počas pitia. Niekedy sa stáva, že odgrgáva aj jedlo, grcká – treba s tým počítať a ihneď po dojčení podržať dieťa zopár minút vo zvislej polohe. Ide o častý problém dojčiat – návrat obsahu žalúdka cez pažerák naspäť do úst a von, tzv. gastroezofageálny reflux, rôzneho rozsahu z časového hľadiska jeho výskytu. Aké sú jeho príčiny?
Najčastejšou príčinou vzniku refluxu u novorodencov je nedokončený vývoj funkčného zvierača medzi pažerákom a žalúdkom, ktorý sa vyvíja až do prvého roku života. Nedostatočne vyvinutý zvierač sa po nakŕmení nemusí úplne zavrieť, a práve to je dôvod spätného návratu potravy do pažeráka alebo úst dojčaťa. Za potenciálny dôvod vzniku refluxu sa považuje tiež hltanie vzduchu počas kŕmenia často sprevádzané kolikami. Tieto vznikajú z rovnakej príčiny, „zjedenia” nadmerného množstva vzduchu, nielen pri dojčení, ale aj pri kŕmení materským mliekom či mliečnou výživou z dojčenskej fľašky. Dieťa sa vzduchu odgrgnutím nezbaví a následne v črevách vyvoláva nadúvanie, podobne ako niektoré potraviny, napríklad kapusta, karfiol, brokolica, strukoviny či kysnuté pečivo v strave mamičky.
Reflux je fyziologický jav, ktorý sa postupne s dozrievaním gastrointestinálneho traktu vytráca a do 1. roku života celkom vymizne – náchylnejšie sú naň predčasne narodené deti. Do 3. – 4. mesiaca veku sa nedostatočne vyvinutý zvierač vyskytuje u viac ako 50 percent dojčiat. Refluxu pretrvávajúcemu u dojčiat nad 6 mesiacov treba venovať zvýšenú pozornosť, pokladá sa už za nezdravý jav a je vhodné prekonzultovať ho s pediatrom, ktorý podľa anamnestických údajov odporučí vyšetrenie dieťaťa gastroenterológom.
Pomoc pre lepší komfort trávenia
Špeciálna dojčenská fľaša. Pri kŕmení dojčenskou fľašou je možné reflux čiastočne eliminovať použitím špeciálnej úpravy fľaše s dômyselným vnútorným ventilačným systémom. Vyvinul ju americký pediater dr. Brown v snahe uľahčiť mamičkám podávanie odsatého materského mlieka tak, aby pri kŕmení nevznikali u dojčiat tráviace ťažkosti a zároveň v mlieku zostali zachované vzácne výživné látky – predovšetkým vitamíny C, A a E. Fľašu vybavil 2-násobným odvzdušňovacím ventilom – vďaka tomu v nej nevzniká podtlak a nedochádza tak k prevzdušňovaniu mlieka, čo u detí prispieva k redukcii koliky a následne aj grckania a nadúvania.
Probiotiká. V prvých mesiacoch života novorodenca môžu byť pri dojčenských kolikách a refluxe obzvlášť prospešné probiotiká. Optimálne trávenie podporí podávanie probiotík s obsahom bifidobaktérií, predovšetkým bifidobaktérie BB-12 (Bifidobacterium animalis subsp. lactis) – napríklad vo forme účinného probiotického doplnku výživy Jamieson Probiotic Baby v kvapkách. Podporuje zdravú črevnú mikroflóru a paralelne tak prispieva k optimálnemu tráveniu detí.
Na základe výsledkov posledných výskumov apelujú vedci z nezávislej vedeckej spoločnosti ISAPP (International Scientific Assciation for Probiotics and Prebiotics) na pediatrov, aby nepodceňovali úlohu probiotických baktérií u detí, už od prvých mesiacov ich života. Dostatočné a vyvážené zastúpenie pôvodných probiotických baktérií, osobitne bifidobaktérie BB-12, v črevnej mikroflóre dieťaťa považujú za dôležitý faktor zdravého trávenia, silnej imunity a životaschopnosti dieťaťa.
Prebiotiká. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje grckanie a nadúvanie, prípadne koliku, je aj hustota podávaného materského mlieka, či dojčenskej výživy. Materské mlieko je prirodzene jemne zahustené oligosacharidmi – v posledných rokoch sa venuje zvýšená pozornosť najmä fruktooligosacharidom a galaktooligosacharidom. Podľa viacerých klinických štúdií sú tieto prebiotiká prirodzenou ochranou čreva pred osídlením nežiaducimi patogénnymi mikroorganizmami. Majú štruktúru podobnú receptorom črevnej sliznice. Sú schopné viazať početné vírusy, baktérie a kvasinky, a tým zabrániť uchytávaniu patogénnych baktérií na črevný epitel. Podobne sú upravené aj kvalitné francúzske mlieka FRANCE LAIT – navyše nové zloženie kvalitnej osvedčenej formuly mliečnej výživy až do 3 rokov veku dieťaťa je obohatené o esenciálne mastné kyseliny – linolovú a linolénovú, ktoré sa v tele menia na dôležité polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom, ako aj o ďalšie výživné látky, znásobujúce jeho výživovú hodnotu. Prítomnosť kyseliny dokozahexaénovej – DHA prispieva k normálnemu vývoju mozgu a zastúpenie kyseliny arachidónovej – ARA k zdravému vývoj poznávacích vlastností dieťaťa. Okrem toho je obohatené o 13 vitamínov a 13 minerálov, vrátane potrebnej dávky železa, ktoré často chýba tak dojčiacim mamičkám, ako i deťom po narodení i v neskoršom veku.
Francúzske mlieko je dobre stráviteľné, je čiastočne hydrolyzované (bielkovinové reťazce sú upravené) a obsah kazeín-srvátka je obdobný ako v materskom mlieku pri dojčení v príslušnom období veku dieťaťa.
Svojím zložením zodpovedá meniacim sa nárokom a potrebám organizmu dieťaťa adaptujúceho sa na vonkajšie prostredie – poskytuje mu jednak ochranu pred infekciami a zároveň podporuje jeho vývin a dozrievanie štruktúr orgánov, najmä mozgu. Dobrá stráviteľnosť a kvalitné zloženie mlieka je predpokladom pre dobrý spánok, zodpovedajúce prírastky na váhe a včasné budovanie imunity detí.
Ilustračné foto Archiv INTERPHARM Slovakia, a. s.
(PR)
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok