Osviežujúce drienky | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Osviežujúce drienky

Osviežujúce drienky

Koncom leta nastáva čas drienok, ktoré sú plné vitamínu C, predlžujú život, znižujú horúčku.

Ich kvety sú zdrojom potravy pre včely, drevo v minulosti slúžilo na výrobu oštepov, kopijí, porísk a bičov. Dekoratívne plody sladkokyslej chuti boli bodkou za opulentnými hostinami v starom Ríme.

Drienky nájdeme medzi prírodnými liečivami tradičnej orientálnej medicíny, ktorá ich používala na vitalizáciu obličiek. Ich účinky mali overené aj naše prababičky, ktoré plodmi liečili najmä žalúdočné problémy a hnačky.

Drienky rastú a dozrievajú na rozložitejších a vyšších kríkoch, ktoré sa po úprave hodia aj ako okrasná rastlina do živých plotov. Potrebujú slnko a teplo, na pôdu nie sú náročné a znesú aj výraznejšie sucho. Neuškodia im ani väčšie mrazy a odolávajú väčšine škodcov. Kvety drienok patria medzi prvé jarné, čo oceňujú včelári, pretože sú hodnotným zdrojom nektáru a peľu pre včely. Nezrelé plody sú trpké, zrením získavajú sladkú chuť s osviežujúcou kyslosťou.

Kríky rastú voľne v prírode, zaujali však aj šľachtiteľov, ktorí sa od sedemdesiatych rokov minulého storočia pričinili o niekoľko nových prírastkov pre záhradkárov. Krížením prírodných drienok z oblastí Vihorlatu, Strážovských vrchov a ďalších lokalít postupne vznikli odrody Devín a Titus. Pred niekoľkými rokmi k nim pribudli ešte Expres a Alex. Škoda, že drienky sa len veľmi pomaly dostávajú do povedomia záhradkárov, ktorí neraz prácne pestujú exotické kríky a stromy, pričom takéto domáce bohatstvo máme na dosah. Do záhrady sa dajú vysádzať aj prírodné drienky, väčšiu úrodu podporí správny rez a vhodná výživa. Netrpezlivých však môže odradiť, že kým krík začne rodiť, prejde minimálne päť rokov.

ŽIARIVÉ RUBÍNY

Plody drienok sú podlhovasté a zrením získavajú sýtu červenú farbu. Chuťovo sú blízke višniam s tónmi brusníc. Dužina okolo väčšej kôstky je bohatá na vitamín C, ktorého je toľko, že sa časť z neho uchováva aj po tepelnom spracovaní. Šťava z drienok v minulosti slúžila ako prevencia proti skorbutu. Plody sú bohaté na triesloviny a organické kyseliny ako kyselina jablčná a vínna. Pektín v nich pomáha krotiť hladiny cholesterolu v krvi. Obsahujú prírodné farbivá a vzácne flavonoidy známe pod názvom vitamín P.  Tie majú antioxidačné, antibakteriálne a protizápalové účinky, chránia pred artériosklerózou a pred rakovinou. Zmierňujú alergické prejavy a bolesť, chránia pred málokrvnosťou a znižujú hladinu tukov v krvi.

Drienky, ako každé červené ovocie, sú vhodné pri diéte, pomáhajú schudnúť a naštartovať metabolizmus na vyššie otáčky. Už oddávna ich využívali pri liečbe rôznych žalúdočných a črevných ťažkostí. Potláčajú kŕče pri hnačkách, tlmia napínanie na vracanie aj samotné vracanie a bránia množeniu škodlivých mikroorganizmov v črevách a žalúdku. Šťava a sirup, ako aj čaj zo sušených drienok sú užitočnými pomocníkmi pri zdolávaní horúčkových ochorení, znižujú vysokú teplotu, osviežia a zaženú smäd. Keď šťava zoctovatie, nevylievajte ju, môžete ju používať do šalátu miesto klasického octu. Rozboleli vás zuby? Zmiešajte odvar z drienok s troškou octu a prepláchnite boľavé miesto, malo by to zabrať. Babky bylinkárky používali pri liečení nielen plody drienky, ale aj ich kôru a listy, ktoré mierne naklepali a prikladali na rany, aby sa rýchlejšie hojili.

KOMPÓT, SIRUP, DŽEM

Drienky boli ovocím chudobných nielen v Európe, ale aj v Rusku, na Ukrajine, v Moldavsku. Prvé plody dozrievajú koncom leta, keď ste sa rozhodli naoberať si z nich, vyberajte sýtočervené a pevné kusy. Môžete ich jesť čerstvé alebo z nich pripraviť niektorú z množstva špecialít. Keď ich povaríte s cukrom, získate vynikajúci džem, hoci jeho príprava je prácna, pretože treba odstrániť kôstky, výsledok stojí zato. A najmä, takáto pochúťka sa len tak ľahko nepokazí a nesplesnivie, lebo obsahuje ovocné kyseliny a prírodný pektín.

Podobným spôsobom možno pripraviť sladkokyslú omáčku, ktorá sa hodí k mäsu a je náhradou brusnicovej. Drienková šťava slúži ako základ pri výrobe jedinečného destilátu – drienkovice. Podobné receptúry sú rozšírené aj inde vo svete, používajú ich v Arménsku, Albánsku, na Ukrajine. V Grécku sú drienky základom pre likér. Turci a Iránci plody nakladajú do soli a jedia ich ako prílohu k jedlu, počas letných horúčav sú osviežujúcim občerstvením. Nasolené a naložené v octe sú špecifickou obmenou olív, prípadne ich šťavu možno použiť všade tam, kde šťavu z citrónov.

Naši predkovia drienky zalievali medom a nechali ich v teple skvasiť, čím získali vynikajúci nápoj, ktorý zahrial v zime, pomohol rozprúdiť krv a zaháňal chorobnú zimnicu. Zo sušených drienok je výborný čaj, ktorý zaberá aj pri prechladnutí a podporuje imunitu. V niektorých krajinách ich po vysušení zomelú na prášok a používajú ako korenie pri príprave mäsitých alebo zeleninových pokrmov.

Z pevného dreva drienkových kríkov vyrábali remeselníci misky, lyžice, kľučky a iné drobné úžitkové predmety. V minulosti bolo toto drevo základom aj pre luky a šípy.

Daša Čejková

Dieťa 8/2015

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok