Ste presvedčení, že za zlý stav chrupu vašich detí môže genetická predispozícia? Výsledky nového výskumu nestoja na vašej strane. Dokázali, že za kazmi v zúbkoch našich detí treba hľadať skôr cukor a nie gény.
V štúdii 485 párov dvojčiat sa preukázalo, že s poklesom „dobrých“ baktérií, ktoré chránia naše zuby, súvisí množstvo cukru prijatého v strave. Výskum, ktorý sa uskutočnil v Murdochovom detskom výskumnom ústave (Murdoch Children’s Research Institute, MCRI) v austrálskom Melbourne, tak potvrdzuje, že dobrá strava a ústna hygiena sú dôležité v prevencii zubného kazu.
Ako informoval austrálsky denník Herald Sun vedci po preskúmaní 205 párov jednovaječných (identických) dvojčiat a 280 párov dvojvaječných dvojčiat zistili, že sa nepreukázal takmer žiadny rozdiel vo výskyte zubného kazu medzi jedno- a dvojvaječnými dvojičkami. (Jednovaječné dvojčatá majú rovnaké gény na rozdiel od dvojvaječných.)
Podľa vedcov štúdia vylúčila genetickú príčinu zubného kazu. Profesor Jeff Craig z MCRI hovorí, že skutočnosť, že dvojčatá vyrastali v tých istých domácnostiach, poukazuje na súvislosť ich stravy a životného prostredia na rozvoj zubného kazu.
„Čo sa udeje s našimi zubami, je výsledkom boja medzi dobrými a zlými baktériami,“ povedal profesor Craig. „Nie je to genetika, ktorá by viedla tento súboj… cukor skutočne pomáhal zlým baktériám poraziť tie dobré, a tak umožnil, aby zubný kaz začal svoje dielo v ústnej dutine detí.“ Výsledky výskumu uverejnili v časopise Cell Host & Microbe.
časopis Dieťa
Foto Shutterstock.com
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.
K predplatnému Dieťaťa získavate ako darček aj špeciál Dojčiatko & batoľa (ktorý si môžete objednať aj samostatne prostredníctvom distributéra tu ).
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok