Lahodné gaštany | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Lahodné gaštany

Lahodné gaštany

Vôňa pečených gaštanov neodmysliteľne patrí k jeseni. Gaštany však nie sú len výbornou, ale aj zdravou pochúťkou.

Ako dokazujú historické materiály objavené archeológmi, gaštan jedlý patrí medzi pradávnych obyvateľov Zeme a tvoril súčasť prírody už počas doby bronzovej. V tom čase by ste ho však márne hľadali na našom území, keďže ho pravdepodobne doviezli až Turci, čo bolo jedno z mála pozitív ich ničivých výbojných nájazdov.

Na gaštanoch si oddávna pochutnávali v Číne, kde ich zároveň považovali za zdroj energie. Súčasťou menu boli v období antiky, pestovali ich Rimania aj Gréci. Kým do Európy španielski moreplavci priviezli zemiaky, boli jednou z príloh, ktoré sa podávali k mäsitým pokrmom. Keďže jeden strom dokáže poskytnúť niekoľko desiatok kilogramov plodov, gaštany zachraňovali chudobných pred hladomorom, za čo si vyslúžili pomenovanie „chlebový strom“.

Gaštanové stromy sú urastení obri, koruna siaha až do výšky vyše 20 metrov, takže v malých záhradách ich nenájdete. Darí sa im v miernom podnebí s nie priveľmi mrazivými zimnými dňami a nocami, základom je pre ne hlinito-piesčitá pôda, do ktorej hlboko zapúšťajú svoje korene. Plody dozrievajú koncom septembra a, ako vieme, sú vynikajúcou pochúťkou a zároveň sýtym a ľahko stráviteľným jedlom.

Zasýtia aj bez lepku
Hoci sa to nezdá, gaštany obsahujú vitamín C, z toho však po uvarení či upečení veľa nezostane. Zato majú dostatok vitamínov skupiny B (B1, B2, B3), vitamín E, A a K. Obsahujú látky, ktoré majú antioxidačné účinky a taníny, ktoré pôsobia protirakovinovo. Vďaka železu chránia pred málokrvnosťou, telo z nich získa tiež draslík, horčík, vápnik, zinok, fosfor. Gaštany podporujú trávenie a chuť do jedla, pevnosť vlasov a pružnosť pokožky. Jesť by ich mali ľudia so sklonom na srdcovo-cievne problémy či vysoký krvný tlak. Pečeni pomáhajú odbúravať škodliviny, ocenia ich aj obličky.

Gaštany neobsahujú lepok, takže sú vhodné pre celiatikov. Obsahujú látky, ktoré chránia pred depresiami a povzbudzujú telo aj mozog, uvoľňujú kŕče a zaberajú ako podporný liek pri bolestiach hlavy. Majú detoxikačné účinky, čo ocenia pacienti trpiaci reumatizmom. Podporujú cirkuláciu krvi a tvorbu červených krviniek.

Užitočné sú aj listy gaštanových stromov, nálev z nich rozpúšťa hlieny v pľúcach a uľahčuje ich vykašliavanie, môžete z nich pripraviť tiež čaj proti hnačke a žalúdočným problémom. Ich výťažok sa používa ako ingrediencia do farieb na látky a ošetrujúcich krémov po holení. Opadané listy slúžia ako podstielka pre dobytok či hnojivo pre záhradkárov a farmárov.

Gaštanový med
Gaštany sú síce sýte, pretože obsahujú 30 až 60 percent škrobu, ale nemajú takmer žiadny tuk a majú len minimum kalórií, takže z nich nepriberiete tak, ako z mandlí či orechov. Pripraviť si ich môžete na sladký aj na slaný spôsob. Okrem známeho a obľúbeného gaštanového pyré sú výborné ako plnky do zákuskov a tort, cukrári z nich pripravujú rôzne druhy drobného pečiva či cukroviniek. Z karamelu pripraveného z cukru a medu po pridaní uvarených gaštanov získate delikatesu, ktorú obľubujú francúzski gurmáni.

Menej známy, ale o to zaujímavejší je gaštanový med. Získava sa z kvetov gaštana a spoznáte ho podľa tmavojantárovej farby a výraznej korenistej chuti. Takýto med zostáva dlho tekutý a okrem bežného použitia si z neho môžete vyrobiť chutnú nátierku – stačí, keď do medu primiešate uvarené a potlačené gaštany.

Sladkastá chuť gaštanov sa výborne hodí k mäsitým jedlám, za všetky spomeňme známu plnku do pečeného moriaka. Sušené gaštany slúžia ako základ múkovej zmesi, z ktorej napríklad Korzičania pečú chlieb zvaný farina. Gaštany sú v tejto krajine vyhľadávanou surovinou aj na prípravu palaciniek, kaše a dokonca ich pridávajú do piva a vyrábajú z nich pálenku. Gaštanov tu majú prebytok, takže sa ujde aj svinkám, ktoré majú vďaka takejto strave lahodné mäso, z ktorého miestni vyrábajú chýrnu údenú šunku.

Zimné zásoby
Gaštany si môžete nazbierať aj do zásoby, akurát treba myslieť na to, že veľmi rýchlo strácajú vodu a schnú. Ani takéto plody však nemusíte vyhodiť, stačí, keď ich namočíte na niekoľko hodín do vody a potom upečiete alebo uvaríte.

Predtým, ako ich dáte do hrnca či na plech a vložíte do rúry, musíte každý jeden kus narezať do kríža, inak pri pečení začnú „strieľať a vybuchovať“. Na plechu ich podlejte vodou a počas pečenia ich kontrolujte, aby sa nevysušili a nestvrdli. Pri teplote okolo 190 °C by mali byť jedlé približne po polhodine. Upečené gaštany na seba upozornia nielen vôňou, ale aj tým, že sa na reze roztvoria. Zo šupky ich vyzlečte skôr, než vychladnú, potom to už ide ťažšie.

Gaštanové slávnosti
Obľúbené gaštany majú svoje slávnosti nielen na Korzike, kde majú silnú pestovateľskú i kulinársku základňu, ale aj u nás. Každý rok sa konajú začiatkom októbra v mestečku Modrý Kameň, ktoré sa nachádza v Banskobystrickom kraji v okrese Veľký Krtíš. Okrem tradičných gaštanových pochúťok si návštevníci môžu užiť bohatý kultúrny program a tiež rôzne súťaže.

Deň vďakyvzdania
Ako mnohí vieme, gaštany sú súčasťou plnky pečeného moriaka, ktorý kraľuje prestrenému stolu na Deň vďakyvzdania. Tradícia má korene v 17. storočí, keď sa prisťahovalci do Novej zeme rozhodli poďakovať Bohu, že im pomohol nájsť nový domov. Pre Američanov je tento sviatok mimoriadne významný. Súčasťou slávnostného menu sú okrem moriaka aj jablkové, orechové a tekvicové koláče, obilninové kaše, fazuľa, rôzne omáčky a marinády a zeleninové jedlá.

Gaštanovú plnku si môžete pripraviť tak, že uvaríte gaštany a zmiešate ich s kuracou pečeňou, žemľou, mliekom, maslom, vajíčkami. Zmes môžete dochutiť muškátovým orieškom a petržlenovou vňatkou. Keď sa vám moriak do rúry nezmestí, použite ju do kurčaťa.

Daša Čejková

Foto Shutterstock.com

ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji. K predplatnému Dieťaťa získavate ako darček aj špeciál Dojčiatko & batoľa (ktoré si môžete objednať aj samostatne prostredníctvom distributéra tu ).

 

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok