Hruška – sladkosť do bruška

21. septembra 2017 Články , Potraviny pre zdravie
Hruška – sladkosť do bruška

Je sladká, šťavnatá a ukrýva v sebe spomienku na leto. Čo je to? No predsa hruška!

Hrušky máme k dispozícii počas celého roka rovnako ako jabĺčka. Možno aj to im uberá na atraktívnosti a málokedy po nich siahneme. Je to škoda. V čerstvých hruškách je množstvo minerálnych látok, vitamínov, no cenné sú aj sušené. Odvar z hrušiek pomáha pri prechladnutí a chorobách spojených s vysokou teplotou. Babky bylinkárky odporúčajú horúci nápoj s rozmixovanou hruškou, ktorý zasýti a pomáha prekonať zimnicu.

Hruška je diétnym jedlom, je ľahko stráviteľná, pričom dodá telu tekutiny a energiu. Obsahuje síce cukor, v tejto forme však neškodí ani diabetikom. Vysoký podiel vody a nerozpustnej vlákniny je dôležitý pre správnu činnosť čriev, zrelé hrušky odstraňujú zápchu a čistia. Rozpustná vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Okrem plodov sú užitočné aj listy rastliny, bylinkári z nich pripravujú odvary a homeopatické liečivá. Odvar z nich pomáha pri hemoroidoch, aplikuje sa ako sedací kúpeľ.

Zásobáreň minerálnych látok
Hrušky obsahujú nižší podiel vitamínov C, B a A, zato sú bohatým zdrojom draslíka, vďaka čomu sú vhodným ovocím pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Neobsahujú sodík, ktorý zadržiava vodu v tele, takže slúžia ako prevencia vzniku hypertenzie. Hrušky obsahujú horčík, ktorý podporuje výdatný spánok a ocenia ho aj svaly, ktoré chráni pred kŕčmi. Táto minerálna látka pomáha udržať dobrú náladu, čo oceníme najmä počas nadchádzajúceho obdobia, keď sa dni skracujú. Hrušku ako prírodné antidepresívum môžete jesť niekoľkokrát denne bez obáv z vedľajších účinkov. 🙂

Hruškami by sa mali zásobiť aj tehotné ženy, zmierňujú totiž následky hormonálnych výkyvov. Železo, meď, zinok, mangán – v tejto kategórii minerálnych látok môžu hrušky smelo konkurovať jablkám, dokonca niektorých živín majú viac. Keď ich zjete, doslova prefrčia tráviacim traktom, pričom ho dôkladne prečistia a zbavia odpadu, ktorý by mohol naštartovať hnilobný proces. Hrušky pomáhajú pri plynatosti pri zápale hrubého čreva a majú mierne sťahujúci účinok.

Keď potrebujete schudnúť nejaké to kilo či dve, doprajte si krátkodobú hruškovú diétu. Rovnako dobre poslúžia aj v rámci očistnej kúry, stačia dva dni a budete sa cítiť ako znovuzrodení. Takáto detoxikácia rozjasní pleť a podporí imunitu.

Aj plánky sú liečivé
Vedeli ste, že naše prababičky podávali hrušky ako podporný prostriedok proti dusivému kašľu? Aby boli ľahšie stráviteľné, uvarili z nich kompót, prípadne ich upiekli v rúre. Sušené nielenže vydržali až do jari, ale odvarom z nich zastavili hnačku.

Hrušky ocenia naše obličky – podporujú ich funkciu, chránia pred zápalom. Pri problémoch s močovými cestami či močovým mechúrom sa odporúča piť hruškovú šťavu. Odvar z listov chráni pred tvorbou močových a obličkových kamienkov a napomáha ich rozpadu. Hrušky sú močopudné, podporujú vylučovanie kyseliny močovej a dusíkatých látok, preto by ich mali jesť najmä tí, ktorí jedia veľa mäsa. Osožia tiež pacientom s dnou a reumatikom. Z listov hrušky bylinkári pripravujú výborný liek proti reumatizmu. Podľa historických dokumentov už v stredoveku toto ovocie používali ako účinný prostriedok na zníženie krvného tlaku a posilnenie srdca. Hrušky pomáhajú prekonať chrípku, pacient by mal 4-krát denne vypiť šťavu zo stredne veľkého plodu. Podobné účinky má aj odvar zo sušených hrušiek, ktorý podávame horúci ako čaj.
Zaujímavé je, že plané hrušky majú výraznejšie liečivé účinky ako tie šľachtené.

Kam s nimi?
Z čerstvých aj sušených hrušiek môžeme uvariť kompót, výborný je aj džem. Hodia sa do ovocných šalátov, chutné sú v kombinácii s mäsom alebo s tvrdým syrom. Špecialitou je hruškovo-tekvicová polievka, do ktorej pred podávaním pridáte za lyžicu jogurtu, deťom možno zachutí domáci hruškový rôsol. Vyskúšať sa oplatí tiež indickú pikantnú prílohu k jedlám s názvom čatní, ktorej základom môžu byť hrušky. Toto ovocie podávame ako samostatný dezert, prípadne slúžia ako základ na prípravu sladkej bodky po hlavnom jedle, výborné sú s čokoládovou či karamelovou polevou. Keď ich používate v rámci niektorej z liečivých terapií, nekombinujte ich s mliekom. Pyré z hrušiek je vhodným jedlom pre ľudí so žlčníkovými kameňmi, dokonca sa odporúča ako diétne jedlo aj v období bolestivých záchvatov. Pretože nemajú veľa alergizujúcich zložiek, môžu ich jesť aj bábätká v období, keď si zvykajú na tuhú stravu.

Hrušky by sme pred jedením nemali zbaviť šupky, lebo práve pod ňou sa nachádza najviac živín. Dužina niekedy môže obsahovať tvrdé, drobné zrniečka, nie sú síce zdraviu škodlivé, nemali by ich však jesť ľudia s citlivým žalúdkom a črevnými či žlčníkovými problémami. Nevhodné sú tiež nezrelé hrušky, pretože spôsobujú plynatosť a zápchu.

Daša Čejková

časopis Dieťa
Foto Thinkstock.com

ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji. K predplatnému Dieťaťa získavate ako darček aj špeciály Dojčiatko & batoľa (ktoré si môžete objednať aj samostatne prostredníctvom distributéra tu ).

 

Related articles

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!