Budeme potrebovať:
250 g zemiakov uvarených v šupke, 250 g mäkkého tvarohu, 100 g krupice, 150 g polohrubej múky, 2 žĺtka, štipku soli, práškový cukor
Klevelu (riedky slivkový lekvár): 300 g vykôstkovaných sliviek, asi 300 ml vody, 30 g cukru, 1 lyžičku škrobovej múčky, citrónovú šťavu
Slivky nakrájame na malé kúsky alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Zmiešame ich s vodou a cukrom a dusíme, kým sa nerozvaria. Podľa potreby môžeme priliať ešte trochu vody. Rozvarené slivky zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troške studenej vody, 2 minúty povaríme a omáčku dochutíme citrónovou šťavou. Uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Prisypeme k nim múku, krupicu, soľ a zapracujeme tvaroh a žĺtka. Ak sa cesto moc lepí, prisypeme trochu múky. Z cesta odkrajujeme rovnako veľké kúsky a pomúčenými rukami z nich vyváľame šúľance. Uvaríme ich vo vriacej, mierne osolenej vode (3 – 4 minúty). Šúľance rozdelíme na porcie, každú prelejeme teplou klevelou, prípadne trošku posypeme práškovým cukrom.
NÁŠ TIP
Na vrch môžeme nasypať na masle osmaženú strúhanku zmiešanú so škoricovým cukrom.
Dobrú chuť!
(red)
Magazín Dieťa
Foto Profimedia
Viac chutných receptov: https://www.dieta.sk/kategoria/clanky/vyziva/receptar/
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok