Aktuálne Dieťa č. 6 – 7/2018 | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Aktuálne Dieťa č. 6 – 7/2018

Aktuálne Dieťa č. 6 – 7/2018

Prináša okrem množstva iných aj tieto témy

Mamina náruč – lono pre ľudskú dušu
Dieťa od počatia žije v spojení s matkou. Toto spojenie je priam posvätné a pôrod nemá byť násilným odtrhnutím ľudskej bytosti, ale jemným prechodom zo sveta maternice do tohto velikánskeho nového sveta, kde však spojenie s matkou je rovnako neustále prítomné, avšak už v inej forme, zo začiatku stále veľmi intenzívnej. Pôrod nie je náhle zaniknutie spojenia s matkou, ale začiatok jeho postupnej premeny.

Ako predísť a zbaviť sa zápalu prsníka
Veľmi často sa stretávame so stavom, ktorý mamičky a široká verejnosť nazývajú „zápal prsníka“. Prsia sú bolestivo naliate, zatvrdnuté, cítiť v nich tvrdé hrče, pokožka nad daným miestom začína postupne červenieť. Neskôr sa u ženy môže objaviť aj teplota, ktorá veľmi rýchlo stúpa aj na 39 °C. Žena sa cíti slabá, unavená, máva zimnicu – podobne ako pri chrípke. Často sa to hneď označí ako zápal prsníka a žene sa preventívne nasadia antibiotiká. Tie však často nemusia problém vôbec vyriešiť. Nie vždy totiž ide o bakteriálny zápal, na ktorý sú primárne antibiotiká určené, ten býva skôr zriedkavý.

EQ výchova a význam emócií v živote dieťaťa
Emócie sú dôležitou súčasťou nášho každodenného života a pôsobia na nás, aj keď si ich prítomnosť neuvedomujeme. Sú s nami od samého počiatku – novorodenec prichádza na svet s vrodenou schopnosťou emočne reagovať a obdobie raného detstva je ideálne na rast v sociálno-emocionálnej oblasti. Túto citlivú etapu je dobré využiť na to, aby sme dieťa prirodzeným spôsobom oboznámili s emóciami. EQ výchova je výchova s láskou a porozumením, akceptuje prežívanie dieťaťa a usiluje sa o rozvoj emocionálnej inteligencie od útleho detstva.

Ako si chrániť prsia v tehotenstve a počas dojčenia
Počas tehotenstva a dojčenia prsia často veľa strácajú zo svojej mladistvej pevnosti. Starostlivým ošetrovaním prsníkov sa však dá vyhnúť tomu, aby dočasné premeny súvisiace s materstvom zanechali na našom tele trvalé stopy.

Pre radosť z vody – o plávaní dojčiat a batoliat
Máte bábätko a kladiete si otázku, či a kedy s ním začať navštevovať kurt plávania pre najmenšie deťúrence? Odborníci považujú za optimálne začať s touto aktivitou v 4 mesiacoch veku, keď už je dieťa dostatočne pripravené aj na takéto bakteriálne prostredie. Treba si uvedomiť, že cieľom kurzov plávania určených pre detičky do 5 rokov nie je naučiť dieťa plávať, ale naučiť ho schopnosti pohybovať sa vo vode a prehlbovať počas kurzu vzťah s rodičom.

Strach a úzkosť u detí – viete, čo prežíva vaše dieťa?
Strach je prirodzenou súčasťou nášho života a plní ochrannú funkciu. Je to nutná fyziologická a psychická príprava na nebezpečenstvo a ohrozujúce situácie. Strach predstavuje reakciu na skutočné, ale niekedy aj predstavované nebezpečenstvo a väčšinou sa viaže na jeden objekt. Naproti tomu úzkosť je akýsi nejasný pocit, ktorý vyvoláva vnútorné napätie, znepokojuje a spája sa so slabosťou a bezmocnosťou. Navyše úzkosť môže byť trvalá. V psychoterapii sa najčastejšie u detí stretávam so sociálnou, výchovne podmienenou úzkosťou. V tomto článku sa však budeme viac venovať tzv. vývinovo podmienenému strachu a úzkosti.

Kam sa stratil otec
„Muži nevychovávajú horšie alebo lepšie. Vychovávajú inak. Rozumieme tejto inakosti, veríme im? Ponúkam vám na zamyslenie, čo počujem hovoriť mužov, čím sa trápia vo vzťahu k svojim deťom a ženám,“ hovorí Mgr. Viera Lutherová na úvod ďalšej časti seriálu Zastavenia nad výchovou.

Hovorme o vede 50)
Hemofilus prevažne neznámy
Pred osemnástimi rokmi bola do povinného očkovania detí zaradená nová vakcína, o ktorej sa dodnes málo hovorí a málokto vie, proti akému ochoreniu má vlastne chrániť.

Dieťa, veda a známkovanie
Z predchádzajúceho článku z rubriky Hovorme o školstve si pripomenieme, že mozog v strese netvorí trvalé spojenia. Jeho neurochemická činnosť je presmerovaná na prežitie ohrozenia a nedovoľuje uchovanie vedomostí. Ak sa strach vystupňuje a subjektívne prežívané ohrozenie je vysoké, mozog sa sám začne chrániť až blokovaním pamäťových štruktúr, v extrémnejších prípadoch aj ich fyzickou likvidáciou. Je to sebazáchovný mechanizmus: nechceme si pamätať ohrozujúce chvíle. Okrem toho mozog v strese využíva najmä staré a osvedčené spoje a blokuje využívanie tých nových a slabších. Suma sumárum: čím viac úzkosti a strachu dieťa prežíva, tým horšie sa učí nové učivo a tým horšie si ho dokáže vybaviť.

Cudzí jazyk od kolísky 1)
Na začiatku bolo všeobecné odporúčanie – jedna osoba, jeden jazyk. Deti, ktoré sa cudzí jazyk učia súčasne so svojím materinským, potrebujú jasne stanovené jazykové hranice: potrebujú odlíšiť dianie v materinskom a v cudzom jazyku; potrebujú logický predel.

Waldorf doma – prirodzená výchova pre zdravý vývin dieťaťa
Boli ste už vo waldorfskej škôlke alebo ste z nej videli videonahrávku? Skúste pohľadať na internete, ak nie. Môžete nájsť obrázky charakteristického interiéru, v jemných farbách, zvyčajne oblých, prírodných tvaroch. Hračky sú z prírodných materiálov a pomerne jednoduché. Nenájdete tam hrať reprodukovanú hudbu, ani televízne či počítačové obrazovky, alebo iné elektronické zariadenia, ale zato veľa spevu, básničiek. Vychovávateľky pracujú a deti sa hrajú. Čo je vlastne predprimárna (škôlkarská) waldorská pedagogika, o čo sa snažíme vo waldorfskej škôlke? Predsa o to, aby to bolo „ako doma“.

Keď sa rodičia nevedia dohodnúť
Vzťahy medzi rodičmi dieťatka nemusia byť vždy ideálne. A to bez ohľadu na to, či sú rodičia zosobášení alebo nie. Či už v súvislosti s narodením dieťatka alebo neskoršou starostlivosťou oň, je potrebná dohoda na ich strane. Aké sú najčastejšie príčiny nezhôd medzi rodičmi a aký je následný postup?

Môže sa stať, že bude nedocenené
Každý rodič by mal vyjadrovať lásku svojmu dieťaťu. Objatie, starostlivosť, láskyplná náruč, pochvala. Čoraz častejšie si však kladiem otázku, čo v prípade dvoch, troch detí? Rozdeľujú rodičia svoju lásku rovným dielom medzi svojich potomkov alebo je jedno vždy to obľúbenejšie?

Minimalistická mama
Nevychovajme z detí produktových zombiov
Žiť minimalisticky predstavuje pre dnešného moderného rodiča ťažký boj. A dovolím si tvrdiť, že je úplne jedno, v akej finančnej situácii sa rodina nachádza. Konzumu čelíme všetci rovnako.

Vezmite deti von a zažite dobrodružstvo priamo vo vašom meste!
Určite ste už počuli o questoch alebo hľadačkách v prírode. Hľadačka je dobrodružná vychádzka a jej cieľom je priblížiť hľadačom zaujímavosti určitého územia, o ktorých často ani netušia. Vďaka projektu Tajný život mesta, ktorý realizuje CEEV Živica, práve vzniká 50 takýchto mestských hľadačiek.

Cesta k ekologickej zodpovednosti 1)
Naša planéta je zahltená odpadom. Najmä tým plastovým. Predchádzajúce generácie boli nadšené týmto úžasným prevratným materiálom, ktorý im mal uľahčiť život. Jednorazové veci sa považovali za najlepšiu cestu ako odbremeniť ľudí od každodenných povinností. Veď je jednoduchšie použiť jednorazový príbor a potom ho vyhodiť, ako zabíjať čas umývaním riadu…

Foto Shutterstock.com

Časopis Dieťa a špeciál Dojčiatko & batoľa si môžete objednať tu

Čitatelia z Českej republiky si môžu Dieťa objednať priamo prostredníctvom českej firmy ALL Production tu

Ďakujeme vám za priazeň, ktorú preukazujete Dieťaťu.

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok