Plánujete otehotnieť? Venujte pozornosť výžive – je dôležitá pre vás i vaše dieťatko! | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Plánujete otehotnieť? Venujte pozornosť výžive – je dôležitá pre vás i vaše dieťatko!

Plánujete otehotnieť? Venujte pozornosť výžive – je dôležitá pre vás i vaše dieťatko!

Pri snahe počať dieťatko nadovšetko dbajte o zdravý životný štýl! Uvedomte si, že vaše telo potrebuje pred tehotenstvom i počas neho zvýšený príjem živín a vaša strava teda musí byť zdravá a rozmanitá. Zvýšite tak svoje šance na otehotnenie a zabezpečíte svojmu dieťatku najlepší možný štart do života.

Pestrá a vyvážená strava poskytne vášmu telu všetko potrebné. Správna výživa dohliada na kvalitu vnútromaternicového prostredia, pomáha chrániť pred preeklampsiou, tvrdnutím bruška i predčasným pôrodom. Napomáha znížiť riziko porúch vývinu dieťaťa, podporuje rovnováhu imunitného systému matky i dieťaťa, pozitívne ovplyvňuje tvorbu materského mlieka, má priaznivý dopad na popôrodné zotavenie. V čase pred otehotnením, tehotenstva, ako aj dojčenia poukazujú lekári na nutnosť zvýšiť príjem niektorých živín – zvlášť kyseliny listovej, vitamínu D3, železa či omega-3 nenasýtených mastných kyselín. V tomto časovom rozmedzí sú totiž podľa mnohých klinických štúdií práve tieto nutrienty schopné obzvlášť ovplyvniť štruktúrny a funkčný vývoj organizmu! Podľa pediatrov sa všetko najpodstatnejšie a najhlavnejšie pre vývin malého človiečika odohráva v prvom trimestri – je obdobím tvorby orgánov, v 12. týždni má už dieťatko utvorené všetky vnútorné orgány a väčšina z nich je plne funkčných.

Kyselina listová – základ pre nový život

Jednou z najdôležitejších látok pre ženy, ktoré plánujú otehotnieť, ako aj počas prvého trimestra tehotenstva je kyselina listová – je totiž súčasťou génov a chromozómov každej bunky!

 

 

Tento kľúčový vitamín pre správny vývoj dieťaťa sa podieľa na procese delenia buniek, čím prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva. Pod dohľadom má všetky procesy bunkového delenia a rastu – tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúce genetickú informáciu), rast tkanív a funkciu buniek. Má priaznivý vplyv na regulárny vývoj bielych krviniek a normálny spôsob rastu. Jeho nedostatok v organizme žien môže mať na svedomí reprodukčné problémy, potrat či predčasný pôrod, abláciu placenty, zvýšenú hladinu homocysteínu, nízku pôrodnú hmotnosť novorodenca. Kyselina listová dohliada na optimálny vývoj nervovej sústavy dieťaťa, pomáha chrániť dieťa pred poruchami neurálnej trubice, mozgu i ďalšími závažnými komplikáciami.

Príjem kyseliny listovej pred otehotnením a na počiatku tehotenstva pôsobí ako účinná prevencia vrodených zdravotných problémov dieťaťa – znižuje ich riziko až o 50 –70 percent.

Pred otehotnením by ženy mali užívať 400 µg kyseliny listovej denne, a to v potravinovej forme doplnenej výživovým doplnkom – keďže miecha a mozog dieťaťa sa vyvíjajú v prvých týždňoch tehotenstva, je vhodné kyselinu listovú v adekvátnom množstve prijímať aj niekoľko mesiacov pred plánovaným otehotnením. Tehotná žena by mala jej denný príjem zvýšiť na dvojnásobok, najlepšie vo forme prírodného, dobre vstrebateľného doplnku výživy. V ešte väčšej miere potreba jej suplementácie vzrastá pri dojčení, podľa lekárov v tomto čase potrebuje organizmus matky dopĺňať si až 1 000 µg kyseliny listovej za deň – napríklad vo forme prípravku Jamieson Folic Acid 1 000 µg vyrobeného z prírodných surovín, bez obsahu cukrov a konzervačných látok. Pre organizmus je biologicky dostupnejšia, telo ju vie lepšie spracovať ako syntetické vitamíny.

Ktoré potraviny sú zdrojom kyseliny listovej?

Kyselina listová sa nachádza v zelenej zelenine s veľkými listami – napríklad v kapuste či špenáte, ako aj v brokolici. Jej podiel v ovocí je naopak veľmi malý, okrem pomarančov, banánov a melónov. Nájdeme ju tiež vo vaječnom žĺtku, mliečnych výrobkoch, strukovinách, ryži, cestovinách a tiež v hovädzej, bravčovej a tresčej pečeni. Veľké množstvo kyseliny listovej poskytnú takisto pivovarské kvasnice. Pozor však na tepelnú úpravu potravín, varením sa kyselina listová takmer úplne zničí už za niekoľko minút.

Vitamín D3 – programátor zdravia

K látkam, ktoré modulujú dlhodobé programovanie ľudského zdravia, patrí v prvom rade vitamín D3. Dôsledkom jeho nedostatočného príjmu počas prenatálneho obdobia, teda času od počatia až po pôrod, môže byť neskoršie dlhodobé poškodenie zdravia. Absenciu vitamínu D3 si odnáša nielen kostný systém detí – majú nižší obsah minerálov v lumbálnych stavcoch a plochých kostiach, čo zvyšuje riziko osteoporózy v ich neskoršom veku.  Výskum uskutočnený na základe pozorovaní FAO ukázal, že nedostatok vitamínu D3 u tehotných žien vyvoláva poruchu transportu výživných látok v placente. A nielen. Práve kvalita vnútromaternicového prostredia môže niesť zodpovednosť za vznik mnohých ďalších chronických ochorení v neskoršom živote dieťaťa.

Zistilo sa tiež, že vitamín D3 reguluje sekréciu placentových hormónov estradiolu a progesterónu a bráni tvorbe protizápalových cytokínov, ktoré spúšťajú preeklampsiu a predčasný pôrod. Najnovšie poznatky poukazujú na fakt, že riziko preeklampsie a predčasného pôrodu u žien s jeho nedostatkom je až 5-násobne vyššie.

Nové poznatky potvrdili dôležitú úlohu vitamínu D3 pri budovaní imunity dieťaťa. Vitamín D3 podporuje v imunitných bunkách tvorbu vlastných antibiotických bielkovín a zvyšuje schopnosť imunitného systému zabíjať choroboplodné zárodky. Udáva sa napríklad, že deti matiek s deficitom vitamínu D3 v gravidite majú väčší sklon k infekciám horných dýchacích ciest v prvom roka života. Svetové pediatrické spoločnosti odporúčajú zvýšiť príjem vitamínu D3 počas tehotenstva až na 2 000 IU/deň. Deficit vitamínu D3 v organizme tehotných žien dokáže vynikajúco doplniť napríklad optimálny prírodný vitamín D3 – cholekalciferol – v doplnkoch výživy Jamieson Vitamín D3 1 000 IU v tabletách, ako aj kapsliach alebo Vitamín D3 1 000 IU v tabletách na cmúľanie s delikátnou pomarančovou a čokoládovou príchuťou či Vitamín D3 2 000 IU.

Aká strava je zárukou primeraného príjmu vitamínu D?

Zvýšiť hladinu vitamínu D v tele napomáhajú morské ryby – tuniak, makrela, losos, sardinky, treska – olej z tresčej pečene je asi najznámejší zdroj vitamínu D.  Kvalitným dodávateľom „déčka” sú tiež teľacia, bravčová či kuracia pečeň, vajcia – najmä vaječný žĺtok, mlieko a mliečne produkty – maslo, syry, jogurty, smotana. V bežne konzumovanom ovocí a zelenine sa vitamín D príliš nenachádza, existuje však niekoľko jeho dobrých zdrojov, ktoré možno zaradiť do svojho jedálneho lístka – a to hlavne  avokádo, kakao, kokos, datle či sušené huby. 

Železo – podpora krvotvorby, prevencia anémie

Pre normálny priebeh tehotenstva a zdravie novorodenca je počas všetkých troch trimestrov rovnako dôležitý dostatočný príjem železa. V tele tehotných žien sa tvorí väčšie množstvo krvi, aby ňou bola dostatočne zásobená placenta – železo je potrebné na zvýšenie počtu červených krviniek matky na transport kyslíka pre dieťa, aj pre tvorbu krvi dieťaťa.

Dieťatko si vytvára zásoby železa na prvé mesiace života a telo matky potrebuje rezervu aj na pokrytie strát krvi po pôrode. Približne polovica tehotných žien ho však má nedostatok! Dbať o dostatočný prísun železa sa odporúča už od začiatku tehotenstva, v druhej a tretej tretine tehotenstva je nutné jeho príjem zdvojnásobiť! Jeho nedostatok môže totiž zapríčiniť málokrvnosť. Deficit železa v období tehotenstva môže byť príčinou neukončeného vývoja niektorých orgánov dieťaťa, nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca, ako aj predčasného  pôrodu. Dostatočný príjem železa pomáha zmierňovať pôrodné kŕče i bolesti a zlepšuje popôrodnú rekonvalescenciu a hojenie.

Základom prevencie  nedostatku železa je vyvážená strava s dostatočným obsahom železa doplnená výživovými doplnkami s obsahom železa, ktoré čo najmenej zaťažujú tráviaci trakt, najlepšie na prírodnej báze. Keďže niektoré mamičky preparáty železa horšie tolerujú – objavuje sa u nich zápcha alebo hnačka, tlaky v oblasti žalúdka či kovová pachuť v ústach, je vhodné siahnuť po špeciálnych prípravkoch s postupným uvoľňovaním do organizmu. Takýmto prípravkom je aj Železo s postupným uvoľňovaním 35 mg, vyrobené patentovanou technológiou v laboratóriách kanadského výrobcu prírodných vitamínov – Jamieson Laboratories Ltd.. Vďaka jedinečnému zloženiu tabliet vo forme mikrokapsúl umožňuje telu železo dopĺňať postupne počas asi 9 hodín. Jeho výhodou je teda priebežné vstrebávanie, čo znásobuje jeho účinnosť. S cieľom zredukovať vedľajšie účinky príjmu železa v prevencii anémie bol tímom výskumníkov firmy Jamieson Laboratories pripravený tiež výživový doplnok Železo 28 mg s vysoko vstrebateľným železom vo forme diglycinátu železnatého, ktorá je maximálne šetrná k žalúdku. Prípravok je obohatený vitamínmi radu B – B12, B2, kyselinou listovou a vitamínom C, ktoré účinne podporujú tvorbu nových životaschopných červených krviniek a tým prevenciu anémie z nedostatku železa.

Kde sa nachádza najviac železa?

Zásobárňou železa sú všetky vnútornosti, jeho bohatým zdrojom sú kvalitné hovädzie i hydinové mäso, morské ryby a plody mora, pivovarské kvasnice, trstinová melasa, strúhaný kokos, morské riasy, strukoviny (sójové bôby a výrobky z nich, hrášok a šošovica), ovocie (brusnice, ostružiny, marhule, broskyne, slivky, jahody ríbezle, figy – aj sušené), celozrnné potraviny, pšeničné klíčky a otruby, zelená zelenina (špenát, šalát, mangold, čakanka), tekvicové a slnečnicové semienka, orechy, mandle, kakao, huby.

 

Prenatal s omega-3 – vývoj mozgu a zraku, zníženie rizika alergií

Dôležitým doplnkom výživy na podporu zdravia tehotných žien, dojčiacich matiek a pre fyzický i duševný vývoj detského organizmu je tiež jedinečný komplex prírodných vitamínov a minerálov v multivitamíne Jamieson Prenatal COMPLETE s DHA – dokozahexaénovou kyselinou. Prípravok pomáha znížiť riziko možných porúch vývinu detí – príjem omega-3 nenasýtenej mastnej kyseliny DHA, a to už od prvého trimestra tehotenstva, prispieva k správnemu vývoju mozgu a zraku dieťaťa, formujúcich sa práve v tomto období. Podľa posledných výskumov DHA zohráva mimoriadnu úlohu aj pri predchádzaní tehotenským komplikáciám. Z ich záverov vyplynulo, že u budúcich mamičiek, ktoré počas tehotenstva konzumovali veľké množstvo rýb bohatých na DHA, sa objavil menší výskyt závažných tehotenských komplikácií a narodili sa im deti s vyššou pôrodnou hmotnosťou. Zároveň sa ukázalo, že príjem omega-3 mastných kyselín napomáha znížiť hladinu imunoglobulínu E (IgE), ktorého zvýšená hladina sa spája so vznikom ekzému alebo potravinových alergií u detí. Výsledky naznačujú, že tehotné ženy trpiace alergiou alebo žijúce v priemyselných oblastiach sú schopné znížiť riziko vzniku atopického ekzému či atopickej dermatitídy u svojho dieťaťa v prvom roku jeho života, a to pri optimálnom dennom príjme  omega-3 mastných kyselín počas celého tehotenstva. Tento osobitý multivitamín zároveň podporuje tvorbu materského mlieka, pomáha urýchliť popôrodné zotavenie a posilňovať imunitu.

Čo konzumovať pre optimálny prísun omega-3?

Kvalitným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín sú ryby zo severných morí – losos, aljašská treska, makrela, sardinky, tuniak, sleď a zo sladkovodných rýb pstruh. Nezanedbateľné množstvo omega-3 obsahuje tiež tvaroh, vaječný žĺtok či vlašské orechy, sója, hnedé a čierne olivy, ľanové semienka, orechový, repkový a olivový olej spolu s olejom z tresčej pečene, ako aj morské riasy.

Úpravou životosprávy a dopĺňaním dôležitých živín vytvorte vášmu dieťatku podmienky pre zdravý vývoj už pri plánovaní tehotenstva! Položíte tak zdravý základ pre jeho ďalší život – pediatri sa zhodujú, že optimálny príjem živín už v čase pred otehotnením, v tehotenstve, ako aj ranom detstve, je zároveň dôležitou prevenciou detských chorôb, ako aj mnohých civilizačných ochorení v dospelosti.

(PR)
Foto pixabay.com

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok