Aktuálne Dieťa č. 4 – 5/2018 | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Aktuálne Dieťa č. 4 – 5/2018

Aktuálne Dieťa č. 4 – 5/2018

Prináša okrem množstva iných aj tieto témy


Láska a mozog dieťaťa
Starostlivosťou o svoje dieťa neuspokojujeme len jeho emocionálne potreby. Najnovší výskum prišiel s revolučným objavom, že ňou ovplyvňujeme aj veľkosť jeho mozgu.

Odporúčané aj zatracované dojčenie s klobúčikmi
Dojčenie a ochranné klobúčiky – veľmi kontroverzná téma. Na jednej strane prvá pomoc pri dojčení vari v každej pôrodnici a na druhej strane jednoznačné odrádzanie od ich použitia zo strany poradkýň pri dojčení. Tak kde je teda pravda?

Nosíme už dávno pred narodením alebo Všetko sa začína v brušku
Nosenie dieťaťa je z psychologického hľadiska dôležitou súčasťou vzťahovej výchovy a zároveň rozvoja vzťahovej väzby. Nosiť svoje dieťa je prirodzená vec a intuitívne berie každá matka svoje dieťa do náručia, keď je nepokojné a plače. Nie všetky spôsoby nosenia sú však rovnaké a je dobré vedieť, ako nosiť svoje dieťatko tak, aby sa cítilo čo najpríjemnejšie. Zároveň je dôležité, aby spôsob, akým dieťa nosíme, rešpektoval jeho zdravý psychologický a fyziologický vývin.

Optimálna črevná mikrobiota dieťaťa
Ako ju (vy)pestovať a podporovať
Črevná mikrobiota (súbor všetkých mikroorganizmov = mikróbov v určitom prostredí, orgáne alebo organizme) je počas prvých dní a týždňov života nielen pestrá, ale hlavne nestabilná – ľahko ju zasiahne a zmení čokoľvek: najmä infekcia, strava, stres, antibiotiká. Aj jedna infekcia, aj jedna antibiotická liečba počas prvých mesiacov života môže mať celoživotné následky: napríklad zapne gén pre celiakiu, astmu, psoriázu, depresiu či rakovinu hrubého čreva, ktorý by inak zostal vypnutý po celý život.

Ako ošetriť obareniny a popáleniny?
Vaše dieťa sa popálilo alebo obarilo horúcou vodou? Nepanikárte. Ak sa na pokožke vytvorili pľuzgiere, ide s najvyššou pravdepodobnosťou len o povrchové popálenie.

Elektronické hračky a vývoj reči
Elektronické hračky, ktoré vydávajú zvuk, svetielkujú, predčítavajú slová alebo prehrávajú pesničky, majú negatívny vplyv na kvalitu a kvantitu reči dieťaťa.

Aktívna s bruškom 2)
V prvej časti článku o cvičení v tehotenstve sme poukázali na najčastejšie ťažkosti, ktoré trápia mnoho nastávajúcich mamičiek. Priniesli sme vám aj osvedčené tipy na ich riešenie. Pripomenuli sme význam cvičenia a pohybu počas tohto jedinečného obdobia v živote ženy. Dnes sa zameriame na cvičene Pilates v tehotenstve a spomenieme aj benefity akvaprenatálneho cvičenia.

Kedy je dieťa zrelé do škôlky
Od januára sa každoročne množia telefonické aj mailové otázky rodičov, ktoré nám posielajú do škôlky, keďže začína obdobie zápisov. Okrem zvyčajných otázok ohľadom poplatkov, stravy a podobne sa viacerí obracajú na nás aj s dilemou: moje dieťa bude mať 3 roky v auguste (v septembri, októbri, novembri) alebo dieťa má 3,5 roka a ešte takmer nerozpráva. Prípadne – ešte stále je dojčené… v noci sa pocikáva… odkedy má súrodenca, nechce ma pustiť ani na krok… je dobručké a bojím sa, že ho druhé deti pokazia… Dilema rodičov ústi do otázky: „Myslíte si, že by už malo ísť do škôlky?“ Na to si odpovieme v rubrike Rodičovská škola.

Budeme mať škôlkara
Apríl až jún sú mesiace, keď rodičia detí okolo troch rokov veku riešia zápis dieťaťa do materskej školy. V rubrike Rodina a právo si preto bližšie opíšeme, kde sa rodičia môžu dozvedieť bližšie informácie o tomto procese, kedy sa podáva prihláška do škôlky, aké sú podmienky na prijatie dieťaťa do škôlky, ako aj to, či je možné sa voči rozhodnutiu o neprijatí do škôlky odvolať. A, samozrejme, spomenieme aj veľa ďalšieho, čo sa týka tejto témy.

Hovorme o vede 49)
Pneumokoky 4) – Vieme, čo robíme?
Očkovanie proti pneumokokom sa vo všeobecnosti označuje za prospešné. Presadzuje sa pod zámienkou zníženia výskytu invazívnych pneumokokových ochorení a dokonca zníženia cirkulácie nebezpečných kmeňov pneumokoka a dosiahnutia „kolektívnej imunity“. Je však pôsobenie vakcíny skutočne také jednoduché a jasne pozitívne?

Hovorme o školstve 8)
Škola a fungovanie mozgu
Mozog je neuveriteľný orgán. Ako jediný, pokiaľ viem, je schopný priebežne sa počas života nielen funkčne preorganizovať, ale meniť sa aj na anatomickej úrovni. Odborný termín pre túto schopnosť je neuroplasticita. Mozog je naprogramovaný na neustály rast a rozvoj. Nepretržite sa adaptuje na svoje okolie. Nie je možné, neučiť sa. Otázka znie: čo sa naše deti naozaj naučia v škole?

O osobnej moci, politike a výchove
„Buď ticho, radšej sa do ničoho nemiešaj! Iba sa dostaneš do problémov. Načo niečo riešiť, aj tak nič nezmeníš. Počas svojho života som tieto rady dostávala priebežne od svojich rodičov a starších príbuzných. Dnes ich beriem ako toxický pozostatok našej komunistickej minulosti, keď nebolo bezpečné slobodne sa angažovať,“ hovorí Mgr. Viera Lutherová na úvod pravidelnej rubriky Zastavenia nad výchovou.

Cesta k správnemu písaniu 11)
Dieťa má byť na školu aj emocionálne pripravené
Apríl je obdobím zápisov do 1. ročníka základnej školy. Rodičia sú povinní prísť na zápis s dieťaťom, ktoré do 31. augusta 2018 dosiahne 6 rokov. Nie každé dieťa, ktoré na zápis príde, však aj v septembri zasadne do školskej lavice. Práve o pripravenosti predškoláčikov na školu a o odklade školskej dochádzky sme sa zhovárali s českou odborníčkou, špeciálnou pedagogičkou Mgr. Světlanou Drábovou.

Minimalistické narodeniny
Aj vám spôsobujú blížiace sa narodeniny vašej ratolesti vrásky na čele? Každý rodič chce svojmu potomkovi vymyslieť a zorganizovať tú najlepšiu a najúžasnejšiu oslavu, o tom niet pochýb. Oslavy narodenín malých detí sú pre rodinu a najmä detičky významným dňom, je prirodzené, že chceme, aby boli špeciálne. Otázka znie, či naša snaha a náklady na oslavu stoja naozaj za to. Neviem, či sa to zdá iba mne, ale detské oslavy sú čoraz nákladnejšie a poriadne maximalistické. Kde sú tie časy, keď stačila jednoduchá doma upečená torta a malinovka s kamarátmi. Dnes sú to desiatky pozvaných hostí, poschodové torty, animačné programy a plný stôl darčekov. Narodeniny detí dokážu poriadne načrieť do peňaženky nejedného rodiča. Sú však takéto oslavy naozaj to, čo deti naozaj potrebujú? Dá sa osláviť narodeniny aj inak, minimalisticky? To sa dočítate v pravidelnej rubrike Minimalistická mama.

Vitamín D – chráni pred rozvojom cukrovky 1. typu?
Výsledky najnovšieho výskumu poukazujú na významnú úlohu vitamínu D v detstve – náchylných jedincov dokáže chrániť pred cukrovkou 1. typu. Posilňuje imunitný systém a tak u tých, ktorí sú náchylní na rozvoj tohto ochorenia, sa znižuje riziko jeho vzniku.

Šťastie je ukryté vo všednosti
Keď ma môj syn vezme za ruku a vedie ma na pohovku, posteľ alebo do nášho típí, aby sa nadojčil, je to väčšinou vo chvíli, keď mi už chýba len málo do doumývania riadu, spustenia práčky, dokončenia podláh alebo doskladania bielizne. Nechávam všetko tak a idem. Uloží sa mi do náručia a ja svet vidím jeho očami.

Ide o vaše zdravie
Prečo má byť pacient partnerom lekára
„Na stránkach našej Školičky ľudských hodnôt som si v tomto čísle pripravila pre vás pokračovanie témy o veľmi dôležitej hodnote nášho života, o zdraví. O tom, ako by sme zachovanie a podporovanie tejto obrovskej hodnoty mali vedieť zveriť do tých správnych rúk. Hoci lekári dnes veľmi veľa vedia a majú k dispozícii vyspelé technické zariadenia, ktoré im pomáhajú lepšie diagnostikovať a liečiť, nemali by sme sa zbavovať zodpovednosti za to, ako to s naším zdravím vyzerá a myslieť si, že medicína nás hravo dostane z akejkoľvek choroby, ktorá sa nám môže prihodiť… A častokrát naším vlastným pričinením. Myslím si, že nám samým by malo najviac záležať na tom, aby sme sa vyhýbali ochoreniam. Tie najpovolanejšie ruky, ktoré sa najlepšie vedia postarať o naše zdravie a zdravie našich detí, sú naše vlastné,“ hovorí psychiatrička MUDr. Jela Maliariková.

Keď jedlo lieči 2)
Strava ako zdroj energie
„V minulom čísle Dieťaťa som vám rozpovedala môj príbeh, ako mi malá zmena stravovacích návykov zmenila život, a to doslova. Bývala som stále unavená, malátna a postupom času som začala mať problémy s trávením, ktoré dospeli až do tej miery, že mi bolo permanentne zle. Chodila som po vyšetreniach, avšak bez výsledku. Až som jedného dňa pochopila, že pomôcť si môžem jedine sama a nejako intuitívne som cítila, že zmena musí prísť zvnútra,“ píše Lucia Bajzová na úvod jej inšpiratívnej skúsenosti týkajúcej sa liečby stravou.

10 tipov na Deň Zeme
Viete, že 22. apríl je Deň Zeme? Deň, keď si na celom svete pripomíname matku Zem, prírodu a životné prostredie, ktoré nás obklopuje. Sviatok, ktorý sa snaží upriamiť našu pozornosť na to, čo sa deje so životným prostredím a čo my sami môžeme urobiť na jeho ochranu. V tento deň sa na celom svete konajú praktické akcie, ako sú rôzne zbery odpadkov, výsadby stromov, jazdenie na bicykloch a podobne. Dočítate sa v rubrike Ekorodina.

Foto Shutterstock.com

Časopis Dieťa a špeciál Dojčiatko & batoľa si môžete objednať tu

Čitatelia z Českej republiky si môžu Dieťa objednať priamo prostredníctvom českej firmy ALL Production tu

Ďakujeme vám za priazeň, ktorú preukazujete Dieťaťu.

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok