Tekvicové rizoto

12. februára 2017 Články , Receptár
Tekvicové rizoto

1 a ½ šálky arborio ryže (na prípravu rizota), 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 600 g hokkaido tekvice nakrájanej na kocky (aj so šupkou), 2 pretlačené strúčiky cesnaku, ¼ šálky bieleho vína (nemusí byť), 3 a ½ šálky zeleninového vývaru, 2 PL olivového oleja, 12 lístočkov šalvie, 2 PL masla, ½ šálky parmezánu, soľ, mleté čierne korenie, na ozdobu jemné plátky parmezánu a lístočky šalvie

Rúru rozohrejeme na 180 °C. V zapekacej mise, na ktorú máme aj pokrievku, rozohrejeme olej. Pridáme cesnak a cibuľu a podusíme, kým cibuľa nie je sklovitá. Pridáme lístky šalvie a podusíme 1 minútu. Pridáme ryžu a zmes dobre premiešame, aby sa ryžové zrnká potiahli olejom. Pridáme biele víno a varíme, kým sa tekutina nevyparí – asi 1 minútu. Pridáme na malé kocky nakrájanú tekvicu, vývar, poriadne premiešame a privedieme do varu. Misu prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry na 25 až 35 minút. Po 20 minútach skontrolujeme. Rizoto je hotové, keď je ryža al dente. Ryža by mala byť mokrá, mala by pripomínať skôr kašu, nemala by byť vysušená. Prebytočnej tekutiny sa netreba báť, pretože sa ešte vyparí počas miešania ryže. Do rizota pridáme maslo a parmezán. Masla môžeme pridať aj viac, rizoto bude krémovejšie. Rizoto jemne premiešame. Tekvica by mala mať konzistenciu pyré a mala by sa dobre vmiešať do rizota. (Samostatne si môžeme podusiť ešte trochu ochutenej tekvice nakrájanej na kocky a dozdobiť nimi rizoto pri podávaní.) Ak je rizoto príliš husté (keď sme ho nechali v rúre pridlho), pridáme trochu horúcej vody. Dochutíme soľou a korením podľa potreby. Podávame ozdobené lístočkami šalvie a hoblinkami parmezánu.

Dobrú chuť!

časopis Dieťa
foto Shutterstock

 

Related articles

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!