Aktuálne Dieťa č. 8 – 9/2017 | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Aktuálne Dieťa č. 8 – 9/2017

Aktuálne Dieťa č. 8 – 9/2017

Prináša okrem množstva iných aj tieto témy

Biologická starostlivosť
Revolúcia v dojčení – dojčenie v polohe pololežmo
„Moje začiatky v pôrodnici boli ako u väčšiny mamičiek. Naliate prsia, boľavé bradavky, samozrejme, dieťa v perinke. Až doma, keď som po prvýkrát držala svoju prvorodenú dcérku v náručí bez perinky, som sa zamyslela, ako ju mám dojčiť. My ľudia sme, okrem spánku a oddychovania, stále zvislo. Prijímame tak aj potravu. Primátov som videla svoje deti nosiť tiež len zvislo. Tak som skúsila priložiť svoje bábätko tak aj na prsník a, napodiv, fungovalo to. Nemala som nikdy problém so zapálenými prsníkmi, ani so štrajkujúcim dieťaťom pri nadmernej tvorbe mlieka a dokázala som tak prečítať množstvo kníh. Ako poradkyňa pri dojčení som však bola zaškolená používať tzv. priečnu polohu, s ktorou som sa nedokázala stotožniť. Mamičku som musela neustále naprávať, kontrolovať a výsledky aj tak neboli vždy uspokojivé. Tak som čoraz viac začala používať svoju tzv. vertikálnu polohu. Prelom nastal, keď som narazila na článok Biologická starostlivosť: Revolúcia v dojčení – dojčenie v polohe pololežmo od Suzanne Colson,“ hovorí Ing. Jana Michálková. Krátenú podobu uvedeného článku vám prinášame so súhlasom autorky.

Ako si zachovať zdravé zúbky
Za zdravé zuby sú zodpovední rodičia
Ešte v nedávnej minulosti sa zdravému mliečnemu chrupu nevenovala obzvlášť veľká pozornosť. Nakoľko mliečne zuby neskôr nahradia stáli nástupcovia, starostlivosť o ne sa nepovažovala za dôležitú a zubný kaz sa na zúbkoch často ani nespozoroval, prípadne sa ponechal – „Veď zub aj tak vypadne…“ V súčasnej dobe majú, našťastie, rodičia, ktorí o to majú záujem, dostatok informácií o tom, prečo je dôležité zabezpečiť dieťatku zdravé mliečne zuby.

Zastavenia nad výchovou 11)
Svet nebezpečný pre dieťa 1)
„Pri prvom dieťati sa mi často vybavilo vlastné detstvo. Trávili sme čas na staveniskách. Vo voľnom čase sme sa chodili „sánkovať“ na obrovské kopce dunajského štrku. Každý zákaz vstupu znel ako dobrodružná výzva. Keď si na to spomeniem, divím sa, že som to prežila len s odreninami a raz rozťatým obočím. Celkom som dostala strach. Je to dilema, ako správne naložiť so svojimi životnými skúsenosťami pri výchove. Zažili sme, počuli, videli a čítali mnoho zlých príhod. Niektoré sú desivé s fatálnymi následkami. Vieme, že svet nie je len ružová záhrada. Stačí chvíľka. Chceli by sme, aby boli naše deti v bezpečí. Chceme ich ochrániť pred bolesťou, zranením a, nedajbože, celoživotnými následkami,“ hovorí psychologička Mgr. Viera Lutherová v Zastaveniach nad výchovou.

Prirodzená starostlivosť o matku a dieťa 11)
Prečo by sme sa s deťmi nemali hrať?
Ako sa dieťa hrá, tak bude ako dospelé pracovať
Každé malé dieťa si v sebe nesie zárodok hlbokého vnútorného života. Ak mu neumožníme, aby pri hre trávilo čas samo so sebou, nemôže sa svet jeho fantázie rozvinúť. Každý z nás vie, aká úžasná je detská predstavivosť. Dokáže premeniť kreslo na bager, kus dreva na bábiku a hrsť kamienkov na stádo ovečiek. Aká vzácna je táto schopnosť dieťaťa, ktorá sa neskôr premení na tvorivú prácu, plnú nápadov, ktorá sa dá robiť s radosťou a prináša človeku uspokojenie.

Rodina a právo
Materská a rodičovská dovolenka
V dnešnej časti rubriky Rodina a právo si predstavíme materskú a rodičovskú dovolenku. Ide o jedno z najkrajších období v živote rodiča, pretože tieto dve „dovolenky“ sa primárne spájajú so starostlivosťou o dieťa. Ako dlho trvá materská/rodičovská dovolenka? Ako sa na ne nastupuje? Komu ohlásiť ich začiatok a koniec? A je možné si ich predĺžiť? Dozviete sa v našom článku.

Hovorme o vede 45)
Očkovanie, právo a kauzalita
Rozsudok Európskeho súdneho dvora oživil diskusiu o preukazovaní kauzálnej (príčinnej) súvislosti medzi očkovaním a jeho nežiaducimi účinkami.

Hovorme o školstve 4)
Slobodná škola Summerhill
Vývinová psychológia je o malý kúsok mladšia ako povinná školská dochádzka. A ako skúma vývinový psychológ dieťa? Väčšinou príde do školy a hrdí sa tým, že skúma dieťa v prirodzenom prostredí. Klasická škola má od detskej prirodzenosti na míle ďaleko. Naše poznanie vývinu dieťaťa, a to najmä v oblasti vzdelávania je značne skreslené.

Školička ľudských hodnôt
Dobrý súrodenecký vzťah – hodnota na celý život 1)
V rokoch 2007 a 2008 vychádzala v časopise Dieťa pravidelne rubrika Školička ľudských hodnôt zahŕňajúca články o konkrétnych ľudských cnostiach (napríklad o štedrosti, pravdovravnosti, dôveryhodnosti) a o tom, ako deti k týmto vlastnostiam viesť. Rubriku po čase obnovujeme a psychiatrička MUDr. Jela Maliariková v nej bude hovoriť o komplexnejších formách ľudského správania, v ktorých môžeme použiť jednotlivé ľudské cnosti navzájom, učiť sa, či už my sami ako rodičia, alebo viesť k týmto hodnotám naše ratolesti. Na začiatok sme vybrali, myslíme, celkom aktuálnu tému súrodeneckých vzťahov.

Rodičovská škola
Adaptácia na škôlku
„Spomínate si, aké to bolo, keď ste po škole nastúpili do zamestnania? Noví ľudia, nové pravidlá, prvý deň ste radi, keď zistíte, kde je toaleta a kuchynka s kávovarom. V mojom prvom full-time zamestnaní som sa ocitla po ukončení školy, v júli. Z „kanclu” som chodila neuveriteľne unavená, spravidla som si doma musela ľahnúť. Mám podozrenie, že to nebolo iba tou júlovou horúčavou a kanceláriou bez klimatizácie. Každý nový začiatok sa spája s veľkým výdajom síl – na zorientovanie sa, na vytvorenie nových vzťahov, návykov a na nájdenie si svojho miesta v spoločenstve. Ako by ste si vy priali svoj prvý deň v novej práci? Určite je fajn mať niekoho, kto sa vás ujme, ukáže a vysvetlí vám, čo treba, zoznámi vás s ľuďmi a možno pôjde s vami aj na obed. V škôlke, kde pracujem, trváme na tom, aby rodič sprevádzal svoje dieťa aspoň prvé dopoludnie,“ takto uvádza článok Adaptácia na škôlku jeho autorka Blanka Lichtnerová.

Minimalistická mama
Minimalizmus a hračky
Hračky. Máte aj vy pocit, že sú snáď už úplne všade? Nekonečná vojna, ktorá sa nedá vyhrať? Naozaj? Minimalistcká mama vám poradí, ako zvládnuť záplavu hračiek vo vašej domácnosti.

Cesta k správnemu písaniu 8)
Prváčikom pre správny štart
Šťastie praje pripraveným. Toto staré známe porekadlo sa mnohým rodičom prváčikov pripomenie počas prvých školských týždňov. Neraz veru až v prvej triede zisťujeme, že naše dieťa má ťažkosti, ktoré sa síce ukazovali už v materskej škole, ale sme ich mnohí nechávali bez povšimnutia. Aké sú to problémy a ako im možno prechádzať či eliminovať ich tak, aby naši prváčikovia nezažívali v školských laviciach traumu z neúspechu, aj o tom sme sa zhovárali s českou odborníčkou, špeciálnou pedagogičkou Mgr. Světlanou Drábovou.

Bojové umenie vám môže poskytnúť viac, ako si myslíte
Čínske bojové umenie kung-fu mnohí z nás poznajú najmä z filmov. Spomenieme si naň, keď chceme popracovať na svojej sile alebo keď si povieme, že v dnešných časoch by nebolo zlé vedieť sa ubrániť. Málokto už vie, že tréningy bojového umenia nám môžu poskytnúť oveľa viac. Napríklad nás môžu naučiť kontrolovať svoje emócie, udržať si v každej situácii pokojnú myseľ, zharmonizovať telo a dušu. Pocvičia nás v rýchlosti, sile aj vytrvalosti. No zároveň sú výborné aj na odstránenie svalového napätia, ktoré sa prejavuje napríklad bolesťami chrbta. Posilňujú sebavedomie, znižujú riziko depresií a úzkostí. Tak čo, chcete to skúsiť?

Domáca medicína
Nechtík lekársky – liečivé slniečko
Niektoré rastlinky majú názov, ktorý k nim na prvý pohľad patrí. Napríklad taká slnečnica, snežienka či fialka. Ale prečo sa nechtík lekársky volá práve nechtík, to veru nie je hneď zrejmé. Vie to však každý, kto túto rastlinku niekedy vysieval na záhony v záhradke. Moje deti sa vždy na jar smiali, že mama sadí nechty. Práve na ne sa totiž podobajú semená nechtíka lekárskeho – jednej z našich najúčinnejších liečivých rastlín, ktorá si rozhodne zaslúži našu pozornosť.

Ekorodina
Férový obchod chráni rodinu
Poznáte férový obchod? Ešte ste o ňom nikdy nepočuli? Férový či spravodlivý obchod alebo jednoducho fairtrade je taká forma obchodovania, ktorá poskytuje producentom z ekonomicky rozvojových krajín možnosť uživiť sa vlastnou prácou za dôstojných podmienok.

Časopis Dieťa vrátane špeciálov Dojčiatko & batoľa si môžete objednať tu

Čitatelia z Českej republiky si môžu Dieťa objednať priamo prostredníctvom českej firmy ALL Production na adrese: https://predplatne.cz/katalog/casopisy-slovenskych-vydavatelu/dieta–12975.html

Ďakujeme vám za priazeň, ktorú preukazujete Dieťaťu.

 

O autorovi

Podobné články

2 komentáre

Zanechať komentár

Only registered users can comment.