Dieťa č. 6 – 7/2017 | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Dieťa č. 6 – 7/2017

Dieťa č. 6 – 7/2017

Prináša okrem množstva iných aj tieto témy

Čo, kde a dokedy vybaviť po narodení dieťatka?
Narodenie dieťatka je radostnou udalosťou v každej rodine. Spája sa s ňou však i množstvo rôznej administratívy, návštev úradov a vypisovania tlačív. Veľa tejto administratívy absolvuje otecko ešte počas pobytu mamy s dieťatkom v pôrodnici a musí si s tým poradiť sám. Ďalšie záležitosti si už počkajú na novopečenú mamičku, ktorá by zasa určite radšej trávila čas doma s dieťatkom ako na úradoch. Pripravili sme pre vás prehľadný zoznam všetkého, čo treba po narodení dieťatka vybaviť, oznámiť, pobehať a vypísať tak, aby ste mali základný prehľad, čo – kde – dokedy vybaviť.

Pre zdravé zúbky
Zo zubára kamarát
Nejeden rodič má z detstva desivú spomienku na bielu zubnú ambulanciu, v ktorej mu sestrička držala otvorené ústa tzv. kovovým prstom a zubná lekárka mu za pár minút vyvŕtala všetky trvalé šestky a dala do nich amalgámové plomby. Táto skúsenosť väčšinou dospelého sprevádza celý život a často spôsobuje iracionálny strach zo zubného ošetrenia – tzv. odontofóbiu. To sa odrazí v jeho účasti na preventívnych prehliadkach a následných ošetreniach a výsledkom je chrup plný kazov, ktorý si nechá pacient ošetriť až v prípade akútnych komplikácií. Je preto logické, že sa takýto rodič bojí, aby jeho dieťatko nemalo podobný zážitok a nevypestovalo si rovnakú fóbiu. Hneď na úvod treba preto zdôrazniť, že takýto postup ošetrenia je už v tejto dobe nielen nevhodný, ale pre väčšinu stomatológov ošetrujúcich deti absolútne neprijateľný. Poďme sa preto dnes venovať tomu, ako zabezpečiť, aby sa pre dieťatko stala zubná ambulancia bezpečným miestom a aby pre neho preventívne prehliadky i následné ošetrenia boli pokojným a dokonca zábavným zážitkom. Áno, dá sa to.

Hovorme o materstve 3)
S bábätkom sa rodí aj matka
V našich životoch sa stále všetko premieňa. Nič nie je navždy, ba ani dlhodobo stabilné. Tak je to v živote ženy, tak je to v životoch nás všetkých, tak je to aj v živote mamy s dieťaťom.

Úrazy oka – nočná mora rodičov
Stačí chvíľa nepozornosti a bláznivé detské šantenie sa môže skončiť úrazom oka. Väčšina poranení sa časom zahojí, aj keď spočiatku vyzerajú hrozivo. No sú aj také, ktoré majú trvalé následky a môžu ovplyvniť ďalší život dieťaťa. Veď si len predstavte, že dieťa prestane vidieť na jedno oko alebo bude po úraze svetloplaché.

Herečka Zuzana Kanócz: druhé deti sú šťastnejšie
Herečka Zuzana Kanócz a herec Juraj Loj majú medzi deťmi dvojročný vekový rozdiel. Kým trojročný syn Lucas už chodí do škôlky, s ročnou Izabellou je Zuzana ešte na rodičovskej dovolenke. Na svet ju priviedla tzv. lotosovým pôrodom v rakúskom Hainburgu. Ako hovorí, ak by mala tretie dieťa, opäť by šla rodiť tam.

Nevzdávajte dojčenie
Podporu a povzbudenie potrebuje každá mamička
V aktuálnom vydaní špeciálu Dojčiatko & batoľa 1/2017 uvádzame aj rozhovor Quo vadis Pôrodná asistencia? S pôrodnou asistentkou PhDr. Jankou Hrabčákovou, PhD., odbornou asistentkou denného štúdia pôrodnej asistencie na Katedre pôrodnej asistencie Fakulty ošetrovateľstva a zdravotníckych odborných štúdií Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave sme v ňom zamerali pozornosť na predpôrodnú, pôrodnú i popôrodnú starostlivosť s konštatovaním, že by bol obrovský úspech, ak by sa podarilo posunúť starostlivosť po pôrode do domáceho prostredia. V tejto téme pokračujeme s doktorkou Hrabčákovou aj v Dieťati č. 6 – 7/2017, pretože podpora a povzbudenie je dôležitá nielen počas tehotnosti a pôrodu, ale napomáha mamičkám nadobudnúť potrebné sebavedomie aj v začiatkoch starostlivosti o bábätko.

Záchvat ohrozuje bábätko v brušku
Je veľa typov epilepsie a len časť z nich je genetická. Preto sa mamičky s epilepsiou nemusia báť, že dieťa určite zdedí ich chorobu. Na druhej strane ich tehotenstvo vôbec nie je ľahké, už len preto, že epileptický záchvat môže ohroziť zdravie a život bábätka v brušku. Ako je to s epilepsiou u tehotných žien a najmenších detí, o tom sme sa rozprávali s epileptologičkou MUDr. Gabrielou Timárovou, PhD.

Zdedili ste kŕčové žily alebo zlé návyky?
Keď sa nám na nohách objavia fialovo-modré tenké žilky alebo rovno vystúpená kŕčová žila, viac nás trápi to, ako budú naše nôžky vyzerať v krátkej letnej sukni, než fakt, že v žilách sa nám usadil zápal. Ibaže zápal môže zapríčiniť až vredy predkolenia alebo prispieť k trombóze, teda ku vzniku krvnej zrazeniny a upchaniu žily. A môže nám brániť v obľúbených aktivitách, keďže sa prejavuje aj bolesťami a opuchom. Pozor, tehotenstvo ochorenie žíl zhoršuje a veľmi často sa problémy prvýkrát objavia práve so zväčšujúcim sa bruškom.

Zastavenia nad výchovou 10)
Otec vychováva ženu, mama chlapa
Jednu tému v Zastaveniach sa autorka tohto seriálu Mgr. Viera Lutherová rozhodla venovať mužsko-ženskej téme. Zo svojej skúsenosti vie, že najväčšími a najbolestivejšími komplikáciami v živote bývajú partnerské vzťahy. To, ako sa vzťahujeme k sebe – k sebe ako žene, k sebe ako mužovi – a k svojmu partnerovi, významne vplýva na náš partnerský vzťah. Základy toho ako je to medzi mužmi a ženami nasávame odmalička v prítomnosti svojich rodičov. Ponúkame vám na zamyslenie pár tipov o výchove chlapcov, dievčat v súvislosti s partnerským životom.

Hovorme o vede 44)
Sága menom mumps
Lokálne epidémie mumpsu sú realitou posledných rokov. Napriek tomu sa im venuje len malá mediálna pozornosť v porovnaní s osýpkami, ktoré sa na Slovensku oficiálne prakticky nevyskytujú. Kým médiá živia tému osýpok už štvrť roka, pričom v tomto roku sa na Slovensku vyskytol len jeden potvrdený prípad importovaný cudzincom, mumps je tu stále, dokonca presiahol 1 000 prípadov v rokoch 2014 až 2015. Napriek tomu je mediálny záujem oň menší. Súvisí to azda s faktom, že väčšina chorých bola proti mumpsu očkovaná?

Hovorme o školstve 3)
Reforma školstva 2) – Učiace sa Slovensko
Učiace sa Slovensko je názov dokumentu, ktorý obsahuje návrhy cieľov Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania. Pracovná skupina, ktorá ho tvorí, nie je vyhranene viazaná na niektorú politickú stranu. Spájajú sa v nej osobnosti a iniciatívy, ktoré sa roky venujú vzdelávaniu. Ich zámerom je otvoriť širokú celospoločenskú diskusiu so všetkými mysliteľnými skupinami, ktorých sa vzdelávanie dotýka. V ich poňatí by mala reforma vyjsť z čo najširšieho konsenzu.

Ekorodina
Zmena môže byť aj jedlá
„Nedostatok prírodných zdrojov, nárast populácie, čoraz väčší nedostatok pôdy, vody a degradácia pôdy nás nútia rozmýšľať nad tým, ako využívať prírodné zdroje s ohľadom na budúce generácie,” povedala Hilal Elver, zvláštna spravodajkyňa OSN pre právo na potraviny. Až tretina vyprodukovaných potravín vo svete sa vyhodí. Odhaduje sa, že len v Európskej únii sa takto ročne vyplytvá 89 miliónov ton jedla. Viete si to predstaviť? Je to akoby ste každý týždeň počas jedného roka vyhodili 4 celé obedy. Vo svete, kde jeden človek z deviatich nemá dostatočný prístup k jedlu a množstvo zdrojov sa zmenšuje, môžeme hovoriť o skutočnom paradoxe. A je dôležité o tom hovoriť aj s našimi deťmi, aby si uvedomovali, čo môžu aj ony spraviť každý deň.

Rodičovská škola
Prečo sa deti potrebujú hrať?
My dospelí sa hráme, aby sme sa odreagovali, oddýchli si, niekedy aj „zabili čas“. (Nie je to škoda, zabíjať čas? Toľko mŕtveho času…) Tie „vážne veci“ robíme v práci. Doma, vo firme, pre spoločenstvo. Riešime existenčné problémy. A už sme zabudli, že keď sme boli deti, bolo životne dôležité, kto bol náš kamarát a ako sme trávili čas, keď sme sa nemuseli učiť.

Minimalistická mama
Minimalistické cestovanie s deťmi
Pod slovom dovolenka si mnohí predstavujeme more, pláž, slnko, chutné jedlo, vychladené koktaily a najmä to vytúžené slovo RELAXácia. Po narodení prvého potomka vyvoláva slovo dovolenka v rodičoch často zmiešané pocity a tá relaxácia sa vie z nej veľmi rýchlo vytratiť. Možno aj vám preto padne vhod zopár rád, ako sa dá minimalisticky pobaliť na cesty s deťmi.

Prečo deťom škodí soľ a cukor
Vyzerajú celkom neškodne. Navyše sú zaodeté v bielej farbe nevinnosti. V skutočnosti však cukor aj soľ predstavujú veľkú hrozbu pre zdravie detí. Neprejaví sa okamžite, ale za pár rôčkov môže spôsobiť vážne škody. Nadmerný príjem soli aj cukru, aký dnes má väčšina našich detí, totiž zapríčiňuje ochorenia, ktoré výrazne skracujú život človeka.

Masáže dojčiat 13)
Aké lekcie dostávame vďaka dotykom
Dôvodov, prečo si masáž môžete zamilovať, je veľa. Vychádzajú z nášho vnútorného nastavenia, nášho vnímania sveta s jeho dokonalosťami aj nedostatkami a v neposlednom rade aj z nášho prežívania. Na stránkach Dieťaťa sme sa už podrobne venovali vysvetľovaniu, prečo je dobré masírovať dieťa, alebo čo všetko sme sa my aj rodičia na našich kurzoch vďaka dotykom naučili. Písali sme už o vzájomnom porozumení, pozornosti a aj o iných kvalitách, ktoré bežne v živote nevnímame ako napríklad kvalitu tekutosti, ktorú sme naposledy rozoberali. Dnes sa Jana Bobulová, autorka tejto časti seriálu rozhodla pootvoriť dvere a vypustiť do sveta svoje osobné skúsenosti a zručnosti, ktoré vďaka dotykom a masážnym stretnutiam s rodičmi a ich deťmi sama odhalila.

Poďme spolu viazať!
Šatku na nosenie detí viaže Adriana Kráľová
Dojčiatku and batoľa č. 1/2017 – špeciály časopisu Dieťa – sme si názorne na 6-dňovom Gabrielovi ukázali, ako sa viaže základný úväz na brucho – Kríž s kapsou vnútri. Povedali sme si, že tento úväz je vhodný od narodenia, ale aj pre staršie deti. Ide o veľmi pevný úväz, dieťatko vám nemôže vypadnúť a je najobľúbenejší práve pre jeho univerzálnosť. Dnes si povieme viac o fixovaní hlávky dieťatka v šatke, o variáciách viazania Kríža s kapsou, aj o dojčení v Kríži s kapsou vnútri.

Domáca medicína
Tea tree olej – pomocník na každý deň
Tea tree olej (TTO, ľudové označenie čajovníkový olej) sa získava lisovaním z listov stromu kríkového vzrastu Melaleuca alternifolia, korý je známy ako čajovníkový strom. Jeho pôvodnou domovinou sú mokrade severovýchodného pobrežia Nového Južného Walesu a juhovýchod Queenslandu v Austrálii. Liečivé a antiseptické účinky tejto rastliny poznali domorodci už odnepamäti. Z liečivej sily TeaTree oleja dnes už môžeme profitovať aj my. Zo širokej škály jeho použitia si pripomeňme aspoň zopár možností.

S háčikom a ihlicami
Vydarená dekorácia, milá hračka
Háčkované ovocie vám zútulní domov alebo zabaví vašich najmenších.

Časopis Dieťa vrátane špeciálov Dojčiatko & batoľa si môžete objednať tu

Čitatelia z Českej republiky si môžu Dieťa objednať priamo prostredníctvom českej firmy ALL Production na adrese: https://predplatne.cz/katalog/casopisy-slovenskych-vydavatelu/dieta–12975.html

Ďakujeme vám za priazeň, ktorú preukazujete Dieťaťu.

 

O autorovi

Podobné články

1 komentár

Zanechať komentár

Only registered users can comment.