Mastné kyseliny v boji proti zápalovým ochoreniam | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Mastné kyseliny v boji proti zápalovým ochoreniam

Mastné kyseliny v boji proti zápalovým ochoreniam

ETA* EPA* OTA* DHA – mimoriadne cenný lipidový komplex  

Zápal je reakcia organizmu na poškodenie jeho buniek a tkanív.

„Môžu ho vyvolať mechanické, chemické, výživové alebo biologické faktory. Ide o najstarší obranný mechanizmus,“ uvádza MUDr. Eva Lapšanská, PhD., z Ambulancie klinickej imunológie a alergológie. „Jeho úlohou je likvidácia, zriedenie alebo vylúčenie škodliviny z tela a oprava poškodeného tkaniva. V dôsledku zápalu sa však rozvíja aj celé spektrum ochorení – od cievnych, až po ochorenia pohybového aparátu. Účinnými v boji proti zápalu sú aj jedinečné polynenasýtené mastné kyseliny.“

„Spoločným menovateľom v boji proti zápalovým ochoreniam (ako je napr. osteoartritída, reumatoidná artritída alebo astma) je kyselina arachidónová, ktorá patrí do skupiny 6-omega mastných kyselín a vzniká z kyseliny linolovej. Štrukturálne podobné kyseline arachidónovej sú aj omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny. Ľudský organizmus je schopný vyprodukovať všetky mastné kyseliny, s výnimkou kyseliny linolovej (LA-6-omega) a kyseliny alfa-linolénovej (ALA-3-omega). Obe sú potrebné na rast a obnovu buniek, ale aj na tvorbu ďalších mastných kyselín, preto ich nazývame esenciálne mastné kyseliny. Mali by sme ich prijímať v strave. Omega-3 aj omega-6 mastné kyseliny sú významnými zložkami bunkových membrán a prekurzormi viacerých látok v organizme. Napríklad takých, ktoré sa podieľajú na regulácii krvného tlaku a v zápalových procesoch. Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalový účinok, čo môže byť dôležité z hľadiska rôznych ochorení.

Lyprinol®  je patentovaný  výťažok morských lipidov z tela lastúrnika – slávky novozélandskej (Perna canalicullus), ktorý podľa austrálskych, japonských a novozélandských vedcov (napr. Dr. Henryho Bettsa z reumatologického laboratória v Austrálii) obsahuje jedinečné mastné kyseliny s výrazným protizápalovým účinkom. Obsahuje aj karotenoidy, ktoré chránia organizmus pred oxidačným stresom.

Pre pôvodných obyvateľov Nového Zélandu –  Maorov je slávka novozélandská s lastúrou so zeleným lemom hlavnou zložkou potravy. Už celé stáročia im poskytuje bohatý zdroj bielkovín, minerálov, vitamínov a mimoriadne cennej eikosatetraénovej mastnej kyseliny (ETA) – špeciálnej substancie zo skupiny polynenasýtených omega-3 mastných kyselín, ktoré blahodarne pôsobia na ľudský organizmus. Tieto látky sú súčasťou účinného koncentrátu vo forme želatínových toboliek. Vďaka svojej jedinečnej technológii je tento mimoriadne stabilizovaný produkt odlišný od bežne dostupných omega-3 mastných kyselín na trhu a  pochádza z najčistejších, kontrolovaných zdrojov morskej vody Nového Zélandu.“

 

 

 

 

 

 

 

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok